Marad a kukázási tilalom a Józsefvárosban

Vágólapra másolva!
Miután érvénytelen lett a kukázásról és a hajléktalanokról szóló népszavazás a főváros VIII. kerületében, az önkormányzat várhatóan nem fogja visszavonni a guberálási tilalmat. A kerületi polgármester kijelentette, hogy az utcán élést is meg fogják tiltani a Józsefvárosban.
Vágólapra másolva!

Nem fogja visszavonni a kukázás tilalmáról szóló rendeletet a VIII. kerület, és helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát - jelentette ki Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a városrész polgármestere a hétfői sajtótájékoztatóján.

Miután a hajléktalanellátásról kiírt vasárnapi helyi népszavazás érvénytelen lett, a feltett kérdésekben a döntés joga visszaszáll a képviselő-testületre.

Arról kérték a VIII. kerület lakóinak véleményét, hogy hatályban maradjon-e a helyi képviselő-testület év elején életbe léptetett, kukázást tiltó rendelete. A referendumon megkérdezték, hogy betiltsák-e az életvitelszerű lakhatást közterületen, valamint azt is, szeretnék-e a kerületben élők, hogy az utcákat, tereket "tehermentesítsék" a hajléktalanoktól.

A kerület vezetője jelezte, csaknem tízezer ember felhatalmazásából tárgyalásokat fog kezdeni a főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal azért, hogy igazságos, arányos és hatékony legyen a hajléktalanellátás, ezzel párhuzamosan pedig tehermentesítsék a kerületet.

A népszavazást azért kezdeményezte júniusban Kocsis Máté polgármester, mert szerinte Józsefváros a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában.