Szócska nem tudja elképzelni, hogy egyszerre több ezer rezidens elhagyja az országot

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi államtitkár állítása szerint komolyan veszi az elvándorlás problémáját, de nem tudja elképzelni, hogy egyik napról a másikra háromezer rezidens "ugrik majd át a határokon". Szócska Miklós elmondta, hogy idén hárommilliárdos, jövőre pedig 15-20 milliárdos bevételt várnak a chipsadóból, az összeget pedig az orvosok és szakdolgozók bérére fordítják majd.
Vágólapra másolva!

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még ezen héten megkeresi a rezidenseket azokkal a javaslatokkal, amelyekkel, mint mondta, javíthat élethelyzetükön. Eközben a Magyar Rezidens Szövetség országjáró körútra indult, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket azért, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

Az államtitkár a rezidensek akciójáról keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, komolyan veszi az elvándorlás problémáját, azt viszont nem tudja elképzelni, hogy egyik napról a másikra háromezren "ugranak" majd át a határokon.

Kitért arra is, hogy a "felmondóleveles" akciótól eltekintve sok más ügyben együttműködnek a rezidensekkel. Ennek eredménye egyebek mellett az is, hogy a szövetséggel közösen átdolgozott ösztöndíjprogramra már két hét alatt 124-en jelentkeztek. Hangsúlyozta, hogy az idén 829-en kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt, ami nagyjából a tavalyi adatokhoz hasonló, így "a migráció nem mutat növekvő tendenciát". Ezzel együtt az idén már most többen, 459-en jelentkeztek szakorvosképzésre, mint tavaly, amikor 421-en rezidens lépett be a szakorvosi képzésbe - tette hozzá.

Szócska Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a rezidensek helyzetének rendezésekor háromezer ember sorsáról beszélnek, mellettük viszont ott van még mintegy harmincezer gyakorló orvos és százezer szakdolgozó is.

Kiemelte, az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének rendezésére idén több program valósul meg, ilyen például a rezidenseknek szóló százmilliós nagyságrendű ösztöndíj, valamint a szakorvosok és szakdolgozók számára kiírt 13 milliárd forintnyi uniós forrású pályázat. Ezek mellett a népegészségügyi termékdíjból (chipsadó) erre az évre hárommilliárd forintos, a jövő évre pedig 15-20 milliárdos bevétellel számolnak, amelyeket az egészségügybe, azon belül is elsősorban a bérekre forgatnak majd vissza - hangsúlyozta Szócska Miklós.