Népszavazással oldaná fel az esztergomi patthelyzetet a helyi ellenzék

Vágólapra másolva!
Civilekkel összefogva, az MSZP, az LMP és a Jobbik öt kérdésben kezdeményez népszavazást Esztergomban. A népszavazási kérdéseket 15 napon belül kell jóváhagynia a jegyzői feladatokat ellátó referensnek, a voksolás kiírásához pedig 2400 aláírást kell összegyűjteni.
Vágólapra másolva!

Öt kérdésben közösen kezdeményez népszavazást Esztergomban a Jobbik, az LMP, az MSZP helyi szervezete és két civil egyesület - közölte a Jobbik helyi elnöke. A népszavazási kérdések: a gyermekosztály visszaállítása a városi kórházban, a szemétszállítási rendelet módosítása a törvényeknek megfelelően, a piac működtetése, a városgazdálkodási társaság megszüntetése és egy korszerű városfejlesztési stratégiát megvalósító program végrehajtása.

A napokban benyújtott kérdéseket 15 napon belül kell jóváhagynia a jegyzői feladatokat ellátó referensnek. A népszavazáshoz a városban 2400 aláírást kell összegyűjteni, majd legalább egy, legfeljebb négy hónapon belül ki kell írni a szavazást - tette hozzá Zentai Plajner Zsolt.

A Jobbik helyi elnöke elmondta, kezdeményező szerepük ellenére nem volt szándékukban a népszavazás kisajátítása. A kérdések összeállításában széles körű egyeztetést tartottak, és így csatlakozott hozzájuk az LMP, az MSZP, az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete és a Haladó Esztergomért Egyesület.

Esztergomban a tavaly októberi választások óta patthelyzet van a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között.

Tétényi Éva 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzattól, és ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

A Fidesz már az első képviselő-testületi ülésen közölte, fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, illetve később jelezte, az adósságrendezési eljárást törvénytelennek tartja, ezért nem működik együtt a polgármesterrel.