Vágólapra másolva!
Kisszekrény méretű nyomtatók, laptopok a kilencvenes évekből, halmokban álló hibás monitorok, dobozokba öntött floppykon tárolt Windows 3.1, Word 97 és MS-DOS szoftverek: a Fővárosi Önkormányzat épületének földszintjén tűzálló ajtók mögött őrzik a kiselejtezésre váró több ezer számítástechnikai eszközt. Megnéztük a raktárat.
Vágólapra másolva!

Ablaktalan folyosók egész során kell áthaladnia és egy vastag tűzálló ajtón átlépnie annak, aki a Fővárosi Önkormányzat informatikai raktárát keresi. A több helyiségből álló raktárban tárolják azokat a számítástechnikai eszközöket, amelyeket hamarosan leselejteznek, mert már olyan régiek, hogy az alkatrészeiket sem éri meg felhasználni. A selejtezésről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A raktár valaha a Fővárosi Önkormányzat informatikai központja volt, gyakorlatilag szerverszobaként működött, de különféle biztonsági problémák miatt már régóta csak raktárnak használják. Az egyik fal mellett bontatlan dobozokban állnak az új számítógépek, amelyeket az amortizációs csere miatt szereztek be, de a raktár nagy része régi gépekkel, monitorokkal, nyomtatókkal van tele - mondta Farkas László, az informatikai főosztály vezetője.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Másfél éve ugyan már selejteztek, de maradt bőven használhatatlan eszköz (a galériáért kattintson!)

A szobákban hol sorban, hol egymásra halmozva állnak a legkülönfélébb régi eszközök: kisebb szekrény méretű nyomtatók, nyolc-tíz éves, vagy még annál is öregebb számítógépek, képcsöves monitorok százai. Sok a hibás monitor, amelyek ráadásul már fénykorukban is úgy fárasztották a szemet, hogy ma már nem lehet használni őket. Az egyik hátsó sarokban egymásra pakolt dobozokban CD-ken vagy nagyméretű floppykon többek között MS-DOS 6.0, Norton Commander 5.0, Windows 3.1-es szoftverek vagy a Word és az Excel több mint tíz évvel ezelőtti verziói.

A legöregebb tárgyak a főosztályvezető szerint feltehetően a kilencvenes évek végéről származó nyomtatók, de igazi kuriózum két ősrégi laptop is, amelyek nagyjából a kilencvenes évek közepén készülhettek. "Szerintem a kisebbiken még soros port sincs" - jegyezte meg Farkas.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A kilencvenes évek közepén készülhettek (a képre kattintva galéria nyílik!)

A Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén döntött a mintegy 2200 eszköz leselejtezéséről. Az előterjesztéshez csatolt jegyzékben szereplő eszközök "műszakilag elavultak, felújításuk nem lehetséges, javításuk gazdaságtalan, illetve alkatrész hiánya miatt nem lehetséges, rendeltetésszerű használatra alkalmatlanok". Az abban szereplő "immateriális javak" - lényegében szoftverek - "technikailag elavultak, tényleges használatuk nem lehetséges, a jelenlegi informatikai rendszerrel nem kompatibilisek" - áll az előterjesztésben, amely szerint a számítástechnikai eszközöket veszélyes hulladékként kell kezelni, elszállíttatni és megsemmisíttetni.

Farkas László az év eleje óta vezeti a főosztályt, mostanra készült el a régi eszközök leltárja. Másfél éve volt ugyan egy nagyobb selejtezés, de szerinte így is ráfért a rendszerezés a raktárra, miután még bőven maradtak teljesen használhatatlan, régi és hibás eszközök. "Kell a hely, meg ezek nem idevalók már, a hivatali használatra teljesen alkalmatlanok" - mondta. (A Fővárosi Önkormányzatnál jelenleg 1400 aktív felhasználó dolgozik mintegy 2000 számítógépen. Még ma is működik egy nyolcéves szerver az épületben, de a mostani selejtezéssel attól is megszabadulnak.)

Az [origo] Techbázis rovatának véleménye:

A kiselejtezésre váró eszközök listáján csupán a típusjelzést tüntették fel, ezért sokszor nem derül ki a pontos konfiguráció, de a munkaállomások valószínűleg a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején megvásárolt, mára már elavultnak számító Pentium 4 processzorral szerelt modellek, például a Compaq D30-as, illetve az olyan tíz év körüli laptopok, mint a HP Omnibook XE3-as. Utóbbihoz valószínűleg már komoly nehézségbe ütközne akkumulátort vagy más alkatrészt vásárolni, teljesítménye pedig nem elegendő a modern operációs rendszerek futtatásához.

A selejtezett hardverek között szép számmal találhatók hagyományos, képcsöves monitorok is: ezek a mai LCD-knél sokkal jobban fárasztják a szemet, képük pedig a korukból adódóan valószínűleg már nem is tökéletesen éles. Rengeteg lézernyomtató is található a listán, ezek ugyan még a Windows 7-tel is kompatibilisek, valószínűleg lassú printelési sebességük miatt kerülnek selejtezésre. A táblázatban a hasznosítás módjára mindegyik eszköz esetében a megsemmisítést javasolják, noha a listán szereplő HP és Compaq munkaállomások manapság is gyakori szereplői a használt számítógépek adásvételével foglalkozó boltok árlistáinak.

Leselejtezésre ítéltek rengeteg szoftverlicencet is: a listán olyan ősrégi programok is szerepelnek, mint a már sehol sem használt MS-DOS 6.0 vagy a Windows 95, illetve az Office irodai programcsomag részét képező Word és Excel szoftverek tizennégy évvel ezelőtti változatai.