Bírálja a TASZ a kormányt a gyöngyöspatai rendteremtés elmaradása miatt

Vágólapra másolva!
Jelentést készített a gyöngyöspatai eseményekről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet. A jelentés szerint "a rendőrség mulasztásaiért, tétlenségéért alkotmányos felelősség terheli a rendőrség vezetését és a belügyi irányítást". Szerda délután zárt ajtók mögött hallgatta meg a gyöngyöspatai eseti bizottság Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját és Hellebrandt László dandártábornokot, az Információs Hivatal főigazgató-helyettesét.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés eseti bizottsága szerda délután zárt ülést tartott a gyöngyöspatai eseményekről. Az ülés első napirendi pontja nyílt volt, ekkor Kocsis Máté, a testület fideszes elnöke elmondta, hogy nyáron megkeresték a munkatervükben nevesített személyeket, illetve szervezeteket. Tőlük azt kérték, hogy küldjék meg nyilatkozataikat a bizottság számára.

Ez alapján hamarosan megérkezik a testülethez az Állami Számvevőszéknek a gyöngyöspatai önkormányzat gazdálkodásáról szóló jelentése, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójának a nyilatkozata és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének válaszlevele. A politikus azt is közölte, hogy keresték, de egyik elérhetőségén sem találták meg Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, míg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet vezető László Attilától semmilyen választ sem kaptak. Richard Field amerikai üzletember részletes választ küldött a bizottságnak, de egyúttal megerősítette, hogy személyesen nem kíván megjelenni előttük.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy az eseti bizottságba delegált jobbikos képviselők jelezték, nem kívánnak részt venni a testület munkájában és egyúttal felkérték, szüntesse meg az eseti bizottságot. Az elnök kijelentette, hogy ő viszont nem akarja indítványozni a testület feloszlatását.

Ezt követően hallgatta meg a testület - zárt ajtók mögött - Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját és Hellebrandt László dandártábornokot, az Információs Hivatal főigazgató-helyettesét.

A bizottság ülése előtt nem sokkal a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet árnyékjelentést tett közzé a tavaszi, gyöngyöspatai eseményekről. A jogvédő szervezet közölte: dokumentumfilmben is feldolgozták, hogy szerintük mi alapozta meg a gyöngyöspatai romák hónapokig tartó félelmét.

"A TASZ a történtek tényszerű dokumentálását azért tartja indokoltnak, mert annak ellenére, hogy az eseti bizottságot létrehozó országgyűlési határozat címe és preambuluma alapján a bizottság rendeltetése az egyenruhás bűnözés hátterének feltárása és felszámolásának elősegítése, a határozatban megfogalmazott kilenc bizottsági feladatból öt a romák Vöröskereszt általi 'utaztatásának' és Richard Field szerepének firtatására vonatkozik" - írták.

A jogvédő szervezet szerint a határozat prejudikál, amikor többek között kimondja: "a bizottság feladata annak megállapítása, hogy ki és miért állította valótlanul azt a Vöröskereszt által hosszú ideje szervezett akcióról, hogy a gyöngyöspatai romák helyszínről történő evakuálása zajlik, mi volt a pánikkeltés oka és célja". A TASZ szerint a bizottság feladata a Vöröskereszt akciójával legfeljebb annak megállapítása lehetne, hogy valóban volt-e okuk a gyöngyöspatai romáknak a félelemre és a menekülésre.

A kormány a TASZ szerint jelentős késedelemmel nyilvánult meg, kötelessége lett volna március elején, a "járőrözés" kezdetén megfelelő szinten minél szélesebb nyilvánosság előtt elítélni az állam erőszak-monopóliumának megkérdőjelezését, másrészt a későbbiekben fokozottan ellenőriznie kellett volna a helyi rendőri munkát és azt, hogy a megfelelő jogi eljárások megindultak-e.

A TASZ közleményében azt írta: az árnyékjelentésben ismertetett események és nyilatkozatok alapján "nyilvánvaló, hogy a kormányzat tudatosan, politikai megfontolások alapján, és nem az alkalmazható jogszabályok híján nem lépett fel a megfelelő időben az egyenruhás álrendfenntartókkal szemben".