Az esztergomi polgármester szerint egymilliárd hiányzik az adósságrendezéshez

Vágólapra másolva!
Tétényi Éva szerint a béreken túl szeptember 30-ig egymilliárd forintot kellene kifizetnie az esztergomi önkormányzatnak. A képviselők többségét adó Fidesz-frakció most 120 millió forint átcsoportosítását szavazta meg.
Vágólapra másolva!

Az esztergomi képviselő-testület a helyi Fidesz-frakció javaslatára 120 millió forint átcsoportosítását szavazta meg keddi, rendkívüli ülésén, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy a szeptemberre járó bért fizessék ki az önkormányzat dolgozóinak

A rendkívüli ülést a város polgármestere hívta össze, az egyetlen napirendi pont a válságköltségvetés módosítása volt. A képviselők egyhangú szavazással úgy döntöttek, hogy megtárgyalják a kérdést. Az ülésen vita alakult ki arról, hogy mennyi pénzt csoportosítsanak át a bérek kifizetésére. Tétényi Éva 508 millió forint átcsoportosítását kérte, amely szerinte az év végig biztosította volna a működést, javaslatát azonban leszavazták. A képviselők többségét adó Fidesz-frakció 120 millióra tett javaslatot, ezt az indítványt később a testület elfogadta.

Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője és a pénzügyi bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy ki fogják fizetni a béreket és biztosítják az intézmények működését, azonban elmondta: a bankok megkeresték, mert aggódnak az adósságrendezés miatt.

Tétényi Éva közölte: a béreken túl szeptember 30-ig egymilliárd forintot kellene kifizetni, azonban ez szinte teljesíthetetlen, mert a költségvetésben tartalékot is kellene képezni. Mint mondta, a K&H Bank a nála lévő kötvényből 618 millió forintot nem enged át adósságrendezésre, a Vértes Volán pedig 51 milliós követeléssel jelentkezett. Számítása szerint egymilliárd forint hiányzik ahhoz, hogy az adósságrendezési eljárást gond nélkül le lehessen folytatni.

A Raiffeisen Bank korábban levélben figyelmeztette Tétényi Éva polgármestert, ha nem rendezi Esztergom adósságát, fegyelmi felelősségét fogja kezdeményezni.

A polgármester kitért arra is, hogy a Fidesz-frakció javaslatára az adósságrendezést kidolgozó pénzügyi biztossal szerződnének az önkormányzati gazdálkodás további felügyeletére. A biztos havi 500 ezer forintos fizetéséből 300 ezer forintot az önkormányzat, 100-100 ezer forintot a K&H és a Raiffeisen Bank fizetne. Tétényi Éva azt mondta, érthetetlen, hogy pénzügyi területen valaki a saját munkáját felügyelje, és kérdéses az is, hogy a bankoktól kapott fizetésért a biztos kinek az érdekeit képviseli majd, ezért megpróbálja megakadályozni ezt a gyakorlatot.

A városháza előtti téren az ülés idején egy csoport többször "Hajrá Fidesz, Esztergomért!" kiáltásokkal nyilvánított véleményt. A teremben mintegy húsz érdeklődő kísérte figyelemmel a másfél órás, sokszor személyeskedő vitát, ők az ülés végén sorfalat álltak és kiabálva, kórusban lemondásra szólították fel az előttük elhaladó, távozó fideszes képviselőket.

Esztergomban a tavaly októberi választások óta patthelyzet van a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között.

Tétényi Éva 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzattól, és ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz már az első képviselő-testületi ülésen közölte, fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, illetve később jelezte, az adósságrendezési eljárást törvénytelennek tartja, ezért nem működik együtt a polgármesterrel.