A polgármester adott uzsorakamatra pénzt és élelmiszert a gadnaiaknak

Vágólapra másolva!
Hatszáz forintért árulta a kenyeret a Borsod megyei Gadnán a polgármester és felesége, akik a lakásukon üzemeltettek illegális boltot. A kétszeres, háromszoros áron adott élelmiszerek árát a szociális segély kifizetése után szedték be az adósoktól. A rendőrség a házaspár előzetes letartóztatását kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Az Encsi Rendőrkapitányság eljárást indított uzsora és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a gadnai polgármester és felesége ellen. A nyomozás kiderítette, hogy a házaspár a saját lakásán olyan engedély nélküli boltot üzemeltetett, ahol kétszeres, háromszoros áron adták az élelmiszereket és egyéb fogyasztási cikkeket, valamint kamatra pénzt a településen élőknek.

A rendőrség közleménye szerint "két pénzkifizetés között az ott lakók rászorultságát kihasználva hitelezték az élelmiszereket". A vásárolt áruk után felhalmozódó tartozást füzetben vezették, amit szociális segély, családi pótlék, valamint a közcélú fizetések kifizetésekor beszedtek az érintettektől.

A nyomozás adatai szerint egy csomagos dohányt 1500 forintért, egy 20 dekás csomagolt párizsit kilencszáz, a kenyér kilóját hatszáz forintért adták. Mivel a településen nincs bolt, így máshol nem is lehetett élelmiszert venni.

Amikor a sértettek a magas kamatot és a meg nem fizetés lehetőségét felvetették, azzal fenyegették meg őket, hogy megveretik őket. A rendőrség házkutatást is tartott, amelynek során több iratot is lefoglalt, illetve a hatóság a 43 éves férfit és 44 éves feleségét előállította, majd mindkettőjüket őrizetbe vette. Az encsi kapitányság kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának bírósági elrendelését.