Vádemelést javasol a rendőrség a Főtáv volt vezérigazgatója ellen

Vágólapra másolva!
Csalás és hűtlen kezelés miatt vádemelést javasol a Főtáv Zrt. volt vezérigazgatója, Kovács Lajos és hét társa ellen a rendőrség. Felhozták ellene a Csepeli Hőszolgáltató üzletrészének megvásárlását is, ami 122 millió forint kárt okozott a társaságnak. A Fővárosi Főügyészség várhatóan egy hónapon belül dönt az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya nyolc ember ellen javasol vádemelést a Főtáv gazdálkodása miatt indított nyomozás után. Az ügy első számú gyanúsítottja Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. volt vezérigazgatója - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában szerdán. Az adásban elhangzott, hogy a gyanúsítottak között van Hardi Róbert, a Fővárosi Önkormányzat korábbi SZDSZ-es frakciójának a tagja is.

A csalás és a hűtlen kezelés mellett nagy értékű pénzmosás gyanúja is felmerül a Főtáv Zrt. volt vezérigazgatója, Kovács Lajos és hét társának ügyében - közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője, aki megerősítette az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorának szerdai információját, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya nyolc ember ellen javasol vádemelést az ügyben. Horváth Katalin Fanni elmondta: a rendőrség még 2010 májusában indított nyomozást névtelen feljelentés alapján hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt.

A nyomozók három szálon indultak el. Először azt vizsgálták: 122 millió forintos kár érte a Főtávot amiatt, hogy a vállalat értékén felül vásárolta meg a Csepeli Hőszolgáltató kft. üzletrészét. Mint kiderült, a Főtáv igazgatóságát a volt vezérigazgató tévesztette meg, ezért hagyták jóvá az üzletrész megvásárlását. Az ügyben több gazdasági társaság és egy magánszemély is szerepel. A szóvivő elmondta, az ügyben csalás és különösen nagy értékű pénzmosás miatt egy vállalat igazgatója és K. Gyula magánszemély ellen indult eljárás.

A második szálon egy (az MTI Hírcentrum értesülései szerint a káposztásmegyeri) jégcsarnok fűtési rendszerének kiépítését vizsgálták a rendőrök, amelyen mintegy 26 millió forintot vesztett a cég. A harmadik szálon arra derült fény, hogy kommunikációs tanulmány elkészítésére adott két és fél millió forint értékű megbízási szerződést a Főtáv, de egy bírósági szakértő szerint az elvégzett munka nem állt arányban a kifizetett pénzzel - mondta a szóvivő. Ebben az ügyben a Főtáv korábbi vezérigazgatója mellett az akkori kommunikációs vezetőt is hűtlen kezelés miatt vonták eljárás alá.

A Fővárosi Főügyészség várhatóan egy hónapon belül dönt a vádemelésről a Főtáv Zrt. ügyében. A műsorban elhangzott, hogy Kovács Lajos korábban fél évig előzetes letartóztatásban volt. A BRFK tavaly májusban indított nyomozást a Főtáv Zrt. gazdálkodása miatt.