Magyarországnak kiszámíthatóságra van szüksége az amerikai nagykövet szerint

Vágólapra másolva!
Az amerikai nagykövet azt reméli, hogy jövő tavasztól már kiszámíthatóbb körülményekkel találkozhatnak Magyarországon a külföldi befektetők. Eleni Tsakopoulos Kounalakis a CNBC-nek arról is beszélt, hogy a magyar kormány néhány, nem hagyományosnak mondható intézkedése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a magyar vezetés "ambícióval kezelte a problémákat".
Vágólapra másolva!

A magyar kormány tesz lépéseket annak érdekében, hogy kiemelje az országot a nehéz gazdasági helyzetből, de még biztosítania kell a kiszámíthatóságot - mondta a CNBC amerikai üzleti televíziós hírcsatorna internetes oldalának Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Az amerikai nagykövet szerint a kormány néhány kísérleti, nem bevett intézkedéssel próbálja csökkenteni az államháztartási hiányt, és néhány ezek közül nem feltétlenül azt az eredményt hozta, mint amiben reménykedett.

A CNBC az [origo]-ra hivatkozó Dow Jones hírszolgálatát idézi, és azt írja, hogy a kormány a korábban bejelentett lépéseken túl is tervez további adóemeléseket, például a regisztrációs adónál, a gépjármű-átírás utáni illetékfizetésnél és az üzleti ajándéknál is. A CNBC szerint a befektetők figyelemmel kísérik a magyarországi fejleményeket, és ennek függvényében mérlegelik, szükség van-e a befektetési terveik átalakítására az országban. Az amerikai nagykövet szerint a befektetők úgy vélik, hogy a mostani bizonytalan időszakban nehéz a jövőbeni növekedés függvényében döntéseket hozni, de ez érvényes más országokra is. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint mindez nem jelenti azt, hogy mindenki vár a döntésekkel, ugyanakkor - bár a külföldi befektetések terén némi növekedés is megfigyelhető - a bizonytalanság miatt inkább a várakozó álláspont a jellemző.

A kiszámíthatósag hiánya hatással van a Magyarországon működő cégekre, amelyek az aggodalmaikról a nagykövetségnek is beszámoltak, idővel azonban - véli az amerikai nagykövet - ezek enyhültek. "Bár a többi országhoz hasonlóan a magyar kormánynak is nehéz a dolga, de ambícióval kezelte a problémákat, keményen dolgozott, és keresi a kiutat a válságból" - fogalmazott a CNBC-nek a nagykövet. Hozzátette, hogy az IMF-hitelnek hátat fordító kormány most örömmel nyugtázza, hogy sikeresen tud pénzhez jutni a piacokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikai vállalatok több mint kilencmilliárd dollárt fektettek be Magyarországon 1989 óta. Magyarország előnyei között említette az infrastruktúrát, a városok szépségét, a magasan képzett, tehetséges és megbízható munkaerőt, valamint az ország földrajzi elhelyezkedését. A nagykövet szerint a régió többi országához képest Magyarország még mindig versenyképes.

Az amerikai nagykövetség együttműködik a magyar kormánnyal a kis- és középvállalkozásokat segítő intézkezdések érdekében. A nehézségek és a kormány radikális változtatásai ellenére néhány szektor jól működik Magyarországon - mondta a nagykövet. Ezek között említette a szolgáltatási és a gyártási szektort, valamint a szórakoztatóipart. Eleni Tsakopoulos Kounalakis reményét fejezte ki, hogy Magyarország nagyobb biztonságot fog nyújtani a befektetőknek jövő tavasszal, miután a kormány januárig több reformot is bevezet.

Martonyi János szerint az amerikai nagykövet nyilatkozatának nem kellene megütközést kiváltania. A külügyminiszter egy háttérbeszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta, voltak korábban olyan nyilatkozatok, amelyeket ő sem fogadott megelégedéssel, és furcsállott, de ez nem ilyen. Szerinte a nagykövet értékelte a magyar kormány rendkívüli erőfeszítéseit, azt, hogy az ország piacról képes magát finanszírozni, és hogy a stabilizációs erőfeszítések jelentős eredményekkel jártak. "Hogy teszünk szokatlan lépéseket, ezt mi is mondjuk, az, hogy nem mindegyik jár azonnal teljes eredménnyel, ezt talán nem volna érdemes vitatni, hiszen nincs olyan gazdaságpolitika, amelyiknek minden egyes lépése azonnali és látványos eredményekkel jár, ebben semmi gondot nem látok" - mondta Martonyi. "Ha valaki a kiszámíthatóságra felhívja a figyelmünket, ebben az égvilágon semmi új nincs" - tette hozzá a miniszter.