Céges vita miatt volt vízkorlátozás egy baranyai faluban

Vágólapra másolva!
Péntek hajnalban, egy elszámolási vita miatt, korlátozta a vízellátást a baranyai Szalántán a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. A szűkítőt az önkormányzat kora délután a Tettyével anyagi vitában álló saját szolgáltatója segítségével távolíttatta el.
Vágólapra másolva!

Hajnali négy óra körül a Tettye Forrásház szakemberei egy szűkítőt helyeztek el a Szalánta víztározóját ellátó vezeték egyik pontján - tájékoztatta az MTI-t Dunai Zoltán, a falu polgármestere. Hozzátette, a szalántai képviselő-testület úgy határozott, felkérik szolgáltatójukat, a Pécsi Vízművet, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot. Ez pénteken kora délután megtörtént, a szűkítőt eltávolították. Dunai Zoltán közölte, az önkormányzat megpróbál jogi lépéseket tenni az ügyben.

Nyirati István, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója az MTI-nek megerősítette a történteket. Mint mondta, a tolózárat az önkormányzat munkatársa kezelte, a szűkítőt a polgármester kérésére valóban a Pécsi Vízmű emberei távolították el. Hozzátette, a korlátozásról csak reggel kilenckor kaptak értesítést, egyben a szükségvízellátás megszervezésére is felszólította őket a Tettye Forrásház. Nyirati István szerint egy Szalánta méretű településen a szükségellátás megszervezése három munkanapig tart, a község esetében pedig a tűzoltáshoz szükséges víz csak a víztározóból biztosítható.

Szalántán egy száz köbméteres hidroglóbusz van, mely mintegy fél napra elegendő vizet képes tárolni. A vízkorlátozás így nem volt érezhető a településen - mondta a polgármester.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója már márciusban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a napi többórás korlátozás egy-két héten belül elkezdődhet Szalántán, és a lakosságot fogja érinteni. Szalánta jelenleg az egyetlen település a Tettye szolgáltatási területén, amely nem mondta fel a szerződést a Tettye elődjével, a francia érdekeltségű Pécsi Vízművel.

A háttérben a két cég közötti anyagi természetű vita áll, a Tettye százmillió forint nagyságrendű összeget követel elődjétől. A hátralék a Tettye szerint abból adódik, hogy bár a Pécsi Vízmű beszedi a vízdíjat a szalántai lakosságtól, sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.

A Tettye Forrásház Zrt. január végén egyszer már megpróbálta korlátozni a vízszolgáltatást a szalántai átadási ponton, a helyi lakosság azonban akkor megakadályozta ezt. Egy csoport elállta az utat, kihívták a rendőrséget, és a cég emberei nem jutottak be a vízátadó területre. Sándor Zsoltot pénteken többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie az MTI-nek.