Több mint kétezer gyógyszer ára változott októbertől

Vágólapra másolva!
Az OEP hangsúlyozza, hogy minden hatóanyag esetében van olyan gyógyszer, amely az eddigekkel megegyező vagy annál kedvezőbb térítési díjért lesz elérhető. A patikusok attól tartanak, hogy a gyógyszerpiaci átrendeződést a betegek fogják megszenvedni.
Vágólapra másolva!

Október elsejétől 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban, de minden hatóanyag esetében van olyan gyógyszer, amely az eddigiekkel megegyező vagy annál kedvezőbb térítési díjért lesz elérhető. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint a koleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbbnek számító hatóanyagot tartalmazó valamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni.

Jelentős áremelkedés a szakorvos által felírt speciális, nem rendszeresen szedett orvosságokat, például onkológiai gyógyszereket és egy-egy pszichiátriai készítményt érint. A rendszeresen szedett gyógyszereknél - például vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, fekély elleni készítmények - az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, de az OEP kiemelte, hogy ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.

Az egészségbiztosítási pénztár hangsúlyozta, hogy alig néhány gyógyszer került ki a támogatotti körből, 4500 termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehet majd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak a legkedvezőbb árúakat.

Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke a távirati irodának elmondta: a gyógyszertári és háziorvosi informatikai rendszerekben minden adat rendelkezésre áll ahhoz, hogy a betegek megkaphassák a legolcsóbb gyógyszereket. A változások átmenetileg többletterhet róhatnak az alapellátásban részt vevőkre, akiknek fontos szerepük van abban, hogy a betegek gondolkodásmódját megváltoztassák: ne márkanevekben, hanem hatóanyagokban gondolkozzanak - tette hozzá.

A magyar gyógyszerpiacot teljesen átalakítja az, hogy az állam mostantól az olcsóbb, úgynevezett generikus szereket támogatja. Több nagy gyógyszercég emiatt súlyos veszteségeket kénytelen elkönyvelni, a patikusok pedig attól tartanak, hogy az átrendeződést a betegek fogják megszenvedni, mert nem biztos, hogy hozzájutnak a felírt gyógyszerükhöz.