Magyar Nemzet: Zárolta a mentőkocsik vásárlására szánt pénzt a kormány

Vágólapra másolva!
Idén már nem vásárolhat új mentőkocsikat és mentőhelikoptereket az Országos Mentőszolgálat, miután a kormány zárolta az arra szánt pénzt. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az egészségügyi államtitkárság az eset- és rohamkocsikra mentességet kért a zárolás alól.
Vágólapra másolva!

Zárolta a kormány az eset- és rohamkocsik, a "sima" mentőautók, valamint a mentőhelikopter vásárlására szánt teljes idei keretet - írta a Magyar Nemzet hétfőn. A lap szerint az egészségügyi államtitkárság a három beszerzésből egyelőre csak az egyikre kért mentességet, és azt meg is kapta. A lap szerint kérdés azonban, hogy mi lesz a többivel.

Az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) roham- és esetkocsik vásárlására kiírt pályázata épp aláírás előtt állt, amikor megérkezett a hír a kormány döntéséről - írta a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a közbeszerzés hónapok óta húzódott.

A "sima" mentőautókra egy mintegy félmilliárdos közbeszerzést nemrég írtak ki, a mentőhelikopterekre szóló tendert még nem hirdették meg, és kérdés, hogy ezután lesz-e rá lehetőség. A lap úgy tudja, a három zárolt beszerzés közül az egészségügyi államtitkárság egyelőre csak az eset- és rohamkocsikra kért mentességet, amit meg is kapott.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az [origo]-nak küldött közleményében azt írta, hogy még idén 37 darab, az uniós elvárásoknak mindenben megfelelő, egyebek mellett klímával és számos biztonsági elemmel felszerelt eset- és rohamkocsi állhat szolgálatba Magyarországon, melyek külsőleg is korszerű, sárga színű járművek lesznek. Ezek mellett az OMSZ további 570 millió forintot fordíthat kisebb kategóriájú, úgynevezett "B típusú" mentőgépkocsik vásárlására, ennek közbeszerzését is meghirdették - közölte Győrfy Pál kommunikációs igazgató.