Az adótitkokat is feltárná a Terrorelhárító Központ előtt a Belügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Bővítené a Terrorelhárítási Központ (TEK) hatáskörét egy belügyminisztériumi jogszabálytervezet. A javaslat szerint a TEK a jövőben részt venne a külföldön veszélybe került magyarok evakuálásában, valamint igény szerint az adótitkoknak minősülő adatokba is betekinthetne. A törvénymódosítás kiterjesztené a megbízhatósági vizsgálattal érintett személyek körét is.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium új törvényjavaslata lehetővé tenné a Terrorelhárítási Központnak (TEK), hogy a tevékenységét adott esetben a Magyar Köztársaság területén kívülre is kiterjessze. A javaslat az indoklásban emlékeztetett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-alkalmazott esetére, valamint a Líbiában váratlanul kirobbant, az ott tartózkodó magyar állampolgárok életét is veszélyeztető véres polgárháború eseményeire.

A tervezet felhatalmazást adna a központnak arra, hogy elvégezze a magyar állampolgárok mentését, hazatérésük biztosítását, evakuálását a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekményekből, fegyveres konfliktusokból, valamint a Magyarország területén kívül végrehajtott terrorista és túszejtő akciókból.

A tervezet - ügyészi jóváhagyás mellett - a nyomozóhatósági jogkörrel nem rendelkező TEK-nek megengedné, hogy adatot igényelhessen az adatkezelő szervektől a kétéves vagy annál súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények felderítése érdekében. Eszerint megkaphatnák az üzleti és a banktitkoknak minősülő adatokat a pénzügyi intézményektől, továbbá adótitkot tartalmazó adatot igényelhetnének az adóhatóságtól. Ha a tervezet a jelenlegi formájában válik törvénnyé, a TEK jogosulttá válik az elektronikus hírközlési szolgáltatótól a felhasználóval és az előfizetővel kapcsolatos információkat, valamint helymeghatározási adatokat igényelni.

A törvénymódosítás kiterjesztené a megbízhatósági vizsgálattal érintett személyek körét. Így a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) hivatásos állományú tagjaira, kormánytisztviselőire, köztisztviselőire és közalkalmazottaira; az ő megbízhatósági vizsgálatukat a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) végezné.

A nemzetbiztonsági érdekek érvényesítése érdekében meghatároznák a nemzetbiztonsági szolgálatok feladatai között, hogy a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések során a részt vevő gazdasági szereplők nemzetbiztonsági szempontú ellenőrzését végezzék el.

A Terrorelhárítási Központ tavaly augusztusban alakult. A központot életre hívó kormányrendelet szerint a szervezet a mindenkori rendészetért felelős miniszter - vagyis jelenleg a belügyminiszter - irányítása alatt működő "költségvetési szerv". A központ főigazgatóját a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. Az új szerv megjelenése feszültséget keltett a rendőrségen belül, erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.