Halkan válaszolt, vizet ivott és tollat kért kihallgatásán Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Jórészt mozdulatlanul ülte végig hétfői ügyészségi kihallgatását Gyurcsány Ferenc. A hivatali visszaéléssel gyanúsított egykori miniszterelnök kihallgatásáról videofelvétel készült, ennek vágatlan változatát Gyurcsány hozta nyilvánosságra. A felvételen látszik, hogy Gyurcsány vizet kortyolgatott a kihallgatáson, összekulcsolt kézzel ült, és határozottan válaszolt az ügyészek kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Vizet töltött magának, tollat kért az ügyészektől, és mozdulatlanul hallgatta végig a vádhatóság által felolvasott tényállást Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök hétfői gyanúsítotti kihallgatásán. A kihallgatásról az ügyészég videofelvételt készített, ennek a vágatlan változatát Gyurcsány hozta nyilvánosságra a "Gyurcsány Ferenc és barátai által szerkesztett" honlapon. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint Gyurcsányt hivatali visszaéléssel gyanúsították meg.

A négy kameraállásból is rögzített kihallgatáson Gyurcsányon kívül ügyvédje és három ügyész is jelen volt. Az egykori miniszterelnök már a kihallgatás elején, jó előre kikészítette maga elé a személyigazolványát - amelyet az egyik ügyész később el is kért tőle -, illetve töltött magának egy pohár vizet. A több mint félórás kihallgatás nagy részét Gyurcsány összekulcsolt kézzel az asztalra könyökölve, mozdulatlanul ülte végig, az ügyészek kérdéseire halkan, de határozottan válaszolt. A kihallgatás végén tollat kért az ügyészektől, hogy alá tudja írni a jegyzőkönyvet.

A volt kormányfő korábban a weboldalon már nyilvánosságra hozott egy, az ügyészségi kihallgatásán készült videofelvételt, ennek a vágatlan változatát tette közzé szerdán. Gyurcsány a kihallgatáson a felvétel szerint azzal vádolta az ügyészeket, hogy nem az alkotmányhoz, hanem a vele szembenálló politikai erőkhöz, a miniszterelnökhöz és annak pártjához hűségesek. A konkrét ügyet illetően azt mondta, hogy az ügyészek gyanúja "megalapozatlan, hamis, konstruált".

A parlament szeptember 12-én függesztette fel Gyurcsány mentelmi jogát. Polt Péter legfőbb ügyész indítványa szerint a korábbi kormányfő azzal lépte túl a hatáskörét és követett el hivatali visszaélést, hogy a sukorói King's City beruházás befektetőivel 2008 májusában a Parlamentben folytatott tárgyalásán kifejezte, támogatja a cserével történő ingatlanszerzést, és kizárólag azt, vagyis a telekcserét határozta meg az értékesítés lehetséges módjaként (itt olvashat arról, hogy az ügyészség mivel gyanúsítja Gyurcsányt).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=H6ZGJIRqZeKdPQcu

Gyurcsány Ferenc kihallgatása

A volt miniszterelnök mellett körülbelül ezren tüntettek hétfőn az ügyészség előtt. Gyurcsány panasszal élt a meggyanúsítása ellen, a 168 Órának pedig korábban úgy nyilatkozott: arra számít, hogy az ügyészség vádat emel ellene, nem feltételezi azonban, hogy őrizetbe veszik és előzetes letartóztatásba helyezik.