Átzavarják a szomszédba a józsefvárosi hajléktalanokat a rendőrök

Józsefváros, hajléktalan, VIII. kerület
Vágólapra másolva!
Rászálltak a rendőrök a hajléktalanokra a budapesti VIII. kerületben, miután a kerület vezetése kampányt hirdetett az utcán élők ellen, a közrend helyreállítására hivatkozva. Az [origo]-nak több hajléktalan is azt mondta, az elmúlt napokban többször is bevitték őket a néha durván viselkedő rendőrök, és többen állították, hogy a rendőrök azt tanácsolták nekik, menjenek a szomszédos kerületekbe, ott nem fogják piszkálni őket.
Vágólapra másolva!

"Hány papírt mutassak magának? Egy hét alatt négyet szereztem" - mondta egykedvűen egy szakállas férfi a VIII. kerületi Népszínház utcában, amikor arról kérdeztük, az elmúlt egy hétben volt-e dolga rendőrökkel a kerületben. A padon üldögélő hajléktalan férfi belső zsebéből több irat is előkerült, mind szabálysértési eljárásról szóltak. Ezek szerint megsértette a "közterület életvitelszerű lakhatás céljára használásának" tilalmát, ezért előállították, majd figyelmeztetésben részesítették.

A Józsefvárosban kedden minden megszólított hajléktalannak volt ilyen története és szabálysértési eljárásról szóló papírja a közelmúltból. Egy bozontos, idős férfi, aki a Rákóczi tér közelében, a körúton pihent egy ház tövében, azt mondta, az elmúlt héten majnem mindennap "bevitték". A hajléktalanok hasonlóan számoltak be a rendőri akciókról: valaki elbóbiskol vagy elfekszik egy padon, erre igazoltatják, majd autóba teszik, és beviszik a Víg utcai kerületi szabálysértési irodába. Ott ülnie kell órákon át, majd adnak egy papírt a szabálysértésről, és mehet, amerre akar. Abban is megegyeztek a beszámolók, hogy a rendőrök mindig azt tanácsolták nekik, hogy menjenek át a VII. vagy a IX. kerületbe, ott majd nem piszkálják őket.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

"Elég, ha kicsit lefekszel, elalszol, és bevisznek"

Az intézkedéssorozat a VIII. kerület közrendvédelmi akciójának része, amely a kerületben tartott szeptember 25-ei helyi népszavazást követi. Ezen a városvezetés kezdeményezésére azt kérdezték a kerületiektől, hogy maradjon-e hatályban a kerület kukázást tiltó rendelete, és tiltsák-e meg a közterületen történő életvitelszerű lakhatást. A szavazás érvénytelen lett, mert csak a választók 16 százaléka ment el szavazni. A szavazók többsége viszont a kukázás és a közterületen alvás tilalmára szavazott.

"Elsöprő többséggel egyértelművé tették, hogy a közterületeken nem hagyhatjuk a balkáni állapotokat, nem hagyhatjuk, hogy azt bárki kisajátítsa saját magának és egyértelművé tették, hogy a jelenlegi hajléktalanellátási rendszer megbukott" - így értelmezte Kocsis Máté polgármester az önkormányzati újságban a szavazás eredményét.

A népszavazás mellett a Belügyminisztérium is kiállt, a tárca szerint az emberek "egyértelművé tették, hogy a rend oldalán állnak". A BM által kezdeményezett jogszabályok lehetőséget adnak a helyhatóságoknak arra, hogy tiszta utcákat, köztereket biztosíthassanak a polgárok számára - írta közleményében a minisztérium.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Forrás: MTI/Soós Lajos

A kukázás tilalmáról is tettek fel kérdést a szavazáson

Bilincselés, kézre térdelés

Egy hajléktalan férfi azt mondta, hogy legutóbb még meg is bilincselték, amikor úgy találtak rá, hogy a barátaival borozott az utcán. Egy, a Népszínház utcában lakó nő is hasonló jelenetről számolt be. "Reggel nyitom az ablakot a nappaliban, és látom, hogy egy padon ülő ember körül négy rendőr áll, és igazoltatják" - mondta. A hajléktalan férfi ekkor felállt és elindult, a rendőrök viszont utánamentek és megbilincselték. A fiatal nő szerint a férfi nem tanúsított ellenállást, de az egyik rendőr rátérdelt a kezére. Erre a nő az ablakon kikiabálva megkérdezte a rendőröket, hogy miért okoznak fájdalmat a hajléktalannak, mire egyikük szerinte azt válaszolta: "Ő ezt szereti."

A hajléktalanok és az érdekeiket védő szervezet, A Város Mindenkié szerint a népszavazás után indultak a hajléktalanokkal szembeni rendőri akciók a kerületben. "A Józsefvárosi Önkormányzat szeptember 26-án közrendvédelmi akcióba kezdett, melynek keretében a rendőrség és a közterület-felügyelet kíméletlenül fellép a köztereken tartózkodó hajléktalan emberekkel szemben. A VIII. kerületi önkormányzat többek között korábban figyelmen kívül hagyott szabálysértési vétségek, például cigarettacsikk eldobálása miatt indít eljárást" - írta a szervezet keddi közleményében.

A szervezet szerint az akciók célja a hajléktalanok kiszorítása a VIII. kerületből. Vojtonovszki Bálint, a szervezet szóvivője szerint a múlt hét vége óta a hajléktalanokat tömegesen vitték be a szabálysértési irodára. A Víg utcai irodával szemben fekvő közért egyik eladója szerint az elmúlt héten csak napközben 15-20 embert vittek be, gyakran kis mikrobuszokból pakolták ki a hajléktalanokat.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

A Víg utca sarkán lévő szabálysértési irodába viszik a hajléktalanokat

A Város Mindenkié szervezet közelebbről meg nem nevezett "helyi információkra" hivatkozva azt írta, hogy a kerületi polgármester 24 órás ügyeletet rendelt el, és rendkívüli szolgálatba állított minden olyan önkormányzati dolgozót, akinek van jogi képzettsége, azért, hogy az előállított emberekről gyorsított eljárásban tudjanak dönteni. Erről a szabálysértési irodában nem nyilatkoztak az [origo]-nak, de az egyik dolgozó azt javasolta, forduljunk a hatósági osztály vezetőjéhez, aki biztosan elérhető, hiszen az éjszakát is munkával töltötte.

A hajléktalanok érdekeit védő szervezet szerint az akciók miatt egyre kevesebben láthatók az utcán. Bár korábban jellemzően több hajléktalan is volt egyszerre a városrész nagyobb terein - a Mátyás téren és környékén, például a Dankó utcában vagy a Tavaszmező utcában, a Rákóczi tér közelében, vagy éppen a Köztársaság téren (ma II. János Pál pápa tér) -, kedden napközben ezeken a területeken nem voltak hajléktalanok.

A Belügyminisztérium is figyeli az akciót

A közrendvédelmi akcióról a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket. A józsefvárosi kapitányság munkatársa a BRFK-hoz irányította az [origo]-t, megjegyezve, hogy még a Belügyminisztérium is figyelemmel kíséri a hajléktalanokkal kapcsolatos akciók kommunikációját. Kedden délután emiatt levélben fordultunk a BRFK-hoz, kérdéseinkre későbbre ígértek választ.

A VIII. kerületi önkormányzatnál a sajtóreferens kedden részben a hivatali idő elmúltára hivatkozva türelmet kért, és visszahívást ígért, ez azonban egyelőre nem történt meg.