Megkezdődött Eger volt polgármesterének pere

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Eger korábbi szocialista polgármesterének és társainak büntetőpere az Egri Városi Bíróságon - írja a heol.hu. Dr. Nagy Imrét az Egri Kistérségi Többcélú Társaság egykori elnökeként jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettével és magánokirat-hamisítással vádolják. A volt polgármester tagadja a vádakat. 
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint dr. Nagy Imre elsőrendű és Kovács Attila (az Egri Kistérségi Többcélú Társulás munkaszervezetének volt vezetője) másodrendű vádlott "nem valós állapot alapján" igényelt több mint 8 millió forintot, közoktatási pedagógiai feladatok ellátásra.

Dr. Nagy Imre - a vádirat ismertetése után - úgy nyilatkozott, hogy önálló vallomást tesz, majd 50 percen keresztül ismertette az álláspontját.

A politikus eszerint nem tartja magát bűnösnek, és nem is érti, miért vádolták meg, mert álélítása szerint senkinek nem volt egy fillér haszna sem az ügyön. Meggyőződése szerint nem a feladat ellátására, hanem annak megszervezésére kapták a támogatást. Álláspontja szerint az ügyészség vádirata nem veszi figyelembe az akkori - teljesen más - jogi, társadalmi környezetet, s visszamenőleg próbál arra következtetni, hogy törvénytelenség történt.

A polgármester ellen még 2007-ben Deák Boldizsár, egykori fideszes önkormányzati képviselő tett feljelentést bűnszövetségben, hivatali visszaéléssel jelentős kárt okozó csalás, számviteli fegyelem megsértése és közokirat-hamisítás miatt.

Akkori állítása szerint bizonyítékai vannak arra, hogy a korábbi, szocialista-liberális helyhatósági, kistérségi vezetés idején jogszabálysértően igényeltek és használtak fel közpénzeket, támogatásokat. Az egri Móra Ferenc Általános Iskola például úgy pályázott pénzre pedagógiai szakszolgálati ellátás kistérségi szintű megszervezéséhez, hogy akkor arra még nem lett volna jogosult.

A per pénteken tanúkihallgatásokkal folytatódik.