Megalakult a Magyar Szolidaritás Mozgalom

Vágólapra másolva!
Politikai pártoktól semlegesen akar működni a múlt szombati szakszervezeti demonstráción meghirdetett Magyar Szolidaritás Mozgalom, amelynek az irányát az alapítók szerint a csatlakozó magánszemélyek határoznák meg.
Vágólapra másolva!

Megalakult a múlt szombati szakszervezeti demonstráción meghirdetett Magyar Szolidaritás Mozgalom - közölték az alapítók. Kónya Péter, a mozgalom egyik alapítója és ügyvezetője, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke elmondta: a mozgalom hivatalosan kedden alakult meg, és politikai pártoktól semlegesen kívánja folytatni tevékenységét. Nem szervezetek, hanem magánszemélyek csatlakozását várják, magyar állampolgárokét, határon túli magyarokét és itt dolgozó külföldi állampolgárokét. Azt szeretnék, ha a mozgalommal fel tudnák számolni a megosztottságot, és megvalósulna végre egy olyan összefogás, amelynek köszönhetően "jobb, élhetőbb, demokratikusabb Magyarország jönne létre" - mondta Kónya Péter.

A mozgalomnak nincs egyedüli vezetője, az alapítók a mozgalom azonos jogállású ügyvezetői. Kónya Péter azt mondta, a mozgalom jövőbeni irányát a csatlakozók határoznák meg, és nem az alapítók. Szerinte konkrét célokról még nem lehet beszélni, de látható, hogy ma Magyarországon tarthatatlan az a helyzet, hogy a demokratikus intézményrendszert le akarják építeni, nincs normális, érdemi társadalmi párbeszéd. A társadalmi szervezetek, szakszervezetek által létrejött akcióegységet nem szüntetik meg - tette hozzá Kónya Péter.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke elmondta, hogy a mozgalom saját hírportált indít. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke pedig azt közölte: a munkavállalókat érintő változások miatt október 11-én az ország különböző pontjain egységesen 24 órás forgalomlassító demonstrációt tartanak. Ezen a napon ülésezik először a Nemzeti Gazdasági Tanács, amely az Országos Érdekegyeztető Tanácsot váltja fel.

Kónya Péter elmondta, hogy a mozgalmat magánszemélyként vele együtt Árok Kornél, Székely Tamás és Székely Sándor, az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület társelnöke alapította.