Ütközni fog egymással a kormányellenes és a kormánypárti tüntetés

Tüntetés, rendvédelmi dolgozók szakszervezetei, demonstráció "a demokráciáért, a szociális biztonságért" Kossuth tér, D-day akciósorozat, szombat
Vágólapra másolva!
Nem tudott egymással megegyezni a Fidesz és az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport, így a BRFK dönti majd el, melyikük és hogyan tüntethet október 23-án az Astorián, illetve az Erzsébet híd lábánál. A kormányellenes és a kormánypárti tüntetés így ütközhet, a "Nem tetszik a rendszer" tüntetés kitalálói szerint a Fidesz direkt "szervezte rá" a saját rendezvényét az övékre.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt egyeztetett a BRFK épületében az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért nevű, Facebookon szerveződő mozgalom és a Fidesz képviselője az október 23-ai tüntetésekről, de nem jutottak megegyezésre.

A március 15-ei, a médiatörvény miatt nagy tömeget megmozgató tüntetést szervező Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért mozgalom a nemzeti ünnepre újabb demonstrációt tervez, "Nem tetszik a rendszer" címmel. A tüntetést a tavaszi helyszínen, a Szabad Sajtó Útján - azaz lényegében az Erzsébet híd lehajtója és a Ferenciek tere közötti szakaszon szeretnék megtartani, és ezt be is jelentették a rendőrségen.

A szervezet közleménye szerint viszont a Fidesz hétfőn "rászervezett" a hetekkel korábban bejelentett demonstrációjukra, ugyanis bejelentette a rendőrségen, hogy a közeli Astorián tartana nagygyűlést október 23-án, mindössze egy órával korábban, mint az Erzsébet téri tüntetés. A BRFK-n azért kellett egyeztetnie a két szervezetnek, mert a kormánypárti és a kormányellenes tüntetés egymáshoz túlságosan közel lenne, így a két rendezvény ütközhet, a két demonstráció résztvevői akadályozhatják egymás mozgását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A március 15-ei tüntetést is ugyanez a csoport szervezte

"A március 15-én ugyanott sok tízezres tömeget megmozgató tüntetést is szervező civilekként a szó szoros értelmében életveszélyesnek tartjuk, hogy a Fidesz ugyanakkor az Astorián kívánja a saját megemlékezését megtartani" - olvasható az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport közleményében, amely szerint az időbeli ütközés és a fizikai közelség nagyon komoly biztonsági és szervezési kérdéseket vet fel, az pedig, hogy a Fidesz ragaszkodik az Astoriához mint helyszínhez, "megengedhetetlen felelőtlenség". "Felszólítjuk a Fideszt, hogy haladéktalanul keressen olyan helyszínt a megemlékezéséhez, ami nem jelent életveszélyes fenyegetést sem a Fidesz-hívek, sem a kormány politikájával elégedetlen tömegek számára" - áll a közleményben.

A BRFK-n tartott egyeztetésen a Fidesz képviselője azt mondta, nem tudtak róla, hogy az Erzsébet híd lábánál tüntetés készül, amikor bejelentették az Astoriára vonatkozó terveiket. Amikor viszont megtudták, akkor úgy döntöttek, némileg arrébb helyezik a rendezvényt, és a színpadot is olyan irányba állítják, hogy a két tömeg ne keveredjen. A jegyzőkönyv szerint az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a két tömeg megérkezésének és elvonulásának útvonalai ütköznek. A Fidesz képviselője úgy reagált, hogy a "történelmi hagyományok" miatt nem engedhetnek többet. (A jegyzőkönyv másolatát itt megtalálja.)

Mivel a két fél nem tudott megegyezni, a jegyzőkönyv szerint a BRFK meg fogja vizsgálni, hogy meg lehet-e tartani egymás mellett a két rendezvényt. "Amennyiben a felek között továbbra sem jön létre megállapodás, úgy az érintett területet a felek között megosztja [a BRFK], erről a főszervezőket tájékoztatja.