Négy adóhivatali osztályvezetőt gyanúsítanak a székesfehérvári korrupciós ügyben

Vágólapra másolva!
Tizenhárom helyszínen tartott házkutatást a Nyomozó Főügyészség és a Fejér megyei rendőrség a székesfehérvári adóhivatali korrupciós ügyben. A vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult nyomozásban tizenöt adóhivatali dolgozót, köztük négy osztályvezetőt hallgattak ki.
Vágólapra másolva!

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon azért indult nyomozás 2010 elején, mert fennállt a gyanúja, hogy az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának egyes munkatársai - anyagi ellenszolgáltatás fejében - jogtalan előnyben részesítenek magánszemélyeket.

Eddig összesen negyvenkét embert hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség és az ügyészség. A gyanúsítottak között tizenöten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dolgozói - négyen osztályvezetők, van köztük két könyvelő, míg huszonöten vállalkozók és magánszemélyek - mondta el Fazekas Géza, a főügyészség sajtószóvivője.

A Központi Nyomozó Főügyészség a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal Székesfehérváron és környékén, valamint Budapesten kilenc személynél tizenhárom helyszínen tartott házkutatást, elektronikus adathordozókat és iratokat foglalt le - olvasható az ügyészségi közleményben.

Az ügyészségi szóvivő szerint a bűnszervezet működése miatt az állam 100 millió forint bevételtől esett el. A hivatalos személyeket a szervezet tagjai esetenként 200-300 ezer forinttal, összesen mintegy tízmillió forinttal vesztegették meg. A bűnszervezet első számú vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték, négy embert őrizetbe vettek.

A büntetőügy adatai szerint a bűncselekmények döntő többségét bűnszervezet tagjaként követték el. Az ügyészség szerint a bűnszervezet N. Lajos magánszemély és Sz. József APEH hátralékkezelési ügyintéző vezetésével működött. A bűnszervezet tagja volt még M. Sándor APEH osztályvezető, J. Zsolt és O. Lajos APEH végrehajtási ügyintéző, E. Péter APEH árverési ügyintéző, P. Zsolt APEH végrehajtási ügyintéző, illetve N. Péter APEH kijáró végrehajtó - áll a közleményben.

Az ügyészség szerint a bűnszervezet vezetői a szervezet további tagjaival együtt, szervezetten és összehangoltan, rendszeres haszonszerzésre törekedve, több adóigazgatási eljárásban, 2008. januárjától 2010. június 16. napjáig több hasonló korrupciós bűncselekményt követettek el.