Magyar Nemzet: Simor még nem igazolta ciprusi cége honosítását

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy még nem mutatta be a ciprusi cégének felszámolásáról, valamint kilencszázmillió forintos befektetésének honosításáról szóló bizonylatot Simor András, a jegybank elnöke. A jegybank felügyelőbizottságának elnöke szerint ez összeférhetetlen. A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy a jegybankelnöknek nincs olyan törvényi kötelezettsége, amely alapján be kellene mutatnia a bizonylatot.
Vágólapra másolva!

A jegybank felügyelőbizottságához (fb) nem érkeztek meg azok a dokumentumok, amelyek hitelesen igazolnák, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszámolta ciprusi cégét, és hazautalta vagyonát - értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint a bizottság pénteken foglalkozott a kérdéssel, és összeférhetetlennek tartotta a jegybankelnöki funkcióval azt, hogy Simor András két befektetési vállalatban is tulajdoni részesedéssel bírt kinevezése után. Járai Zsigmond, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke a Hír Tv-nek azt mondta: személyes véleménye szerint mindez elfogadhatatlan.

A jegybank vezetőjét az egyik fb-tag már korábban megkérte arra, mutassa be a pénz hazautalásáról szóló bizonylatot. A Magyar Nemzet szerint az igazolás átadását a jegybankelnök megtagadta, annak ellenére, hogy korábban megígérte: kinti, kilencszázmillió forintnyi befektetését honosítja.

Az [origo] megkereste az ügyben a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a jegybank elnökének nincs olyan kötelezettsége, amely szerint be kellene mutatnia a pénz hazautalásáról szóló bizonylatot.

Hevesi Nóra helyettes kommunikációs vezető az [origo]-nak adott válaszában azt írta, hogy a jegybank felügyelőbizottsága az MNB-törvényben meghatározott összeférhetetlenség fennállását vizsgálhatja. "Mivel Simor András a Trevisol Management Ltd-ben fennálló korábbi tulajdonosi részesedését törvény nem tiltotta, és a társaság számára Simor András semmilyen tevékenységet nem végzett, továbbá a fennálló tulajdoni részesedése megszüntetése sem minősül tevékenységnek, így az ezzel kapcsolatos dokumentumok vizsgálata nem tartozik a felügyelőbizottság hatáskörébe" - közölte Hevesi Nóra.

A helyettes kommunikációs vezető idézett Simor András a Magyar Nemzetnek 2009. december 23-án adott interjújából. Az interjúban a jegybankelnök azt mondta: "Ahogy vállaltam, kinti cégemet értékesítettem, a korábbi évek eredményéből fakadó osztalékot és a korábban a cégbe fektetett pénzt pedig átutalták részemre. A pénzt egy magyarországi befektetési alapban helyeztem el."