Hvg.hu: Több százmillió forinttal támogatta az Egymásért Alapítványt a CBA

Vágólapra másolva!
A Hvg.hu birtokába került az Egymásért Egy-Másért Alapítvány legutóbbi nyilvántartása, amelyből az internetes újság szerint az derül ki, hogy a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek.
Vágólapra másolva!

Több száz millió forinttal támogatta az egyik legjelentősebb magyar üzletlánc, a CBA a csempészési ügybe és immár vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítványt - írja a Hvg.hu. Az internetes újság birtokába került papírok szerint a CBA-csoporthoz tartozó vállalkozások mintegy 670 milliót adományoztak a szervezetnek.

A Hvg.hu a pénzügyőrök által végzett nyomozás anyagára hivatkozva azt írja, hogy jelentős összeg jutott a CBA-csoporttól a társadalmi szervezethez. A tavaly egymilliárd forintos profitot elért CBA-csoporthoz tartozó 18 vállalkozás 2006-ban mintegy 400 millió forintot, az azt követő évben pedig négy kft. - a Hamsa-Kontakt Kft., Krupp és Társa Kft., a Breier és Társa Kft, illetve a B.B.K. Drinks - összesen 270 millió forintot adományozott az Egymásért számára - írja a lap.

A lap szerint a 2006-os adományok között az egyik legnagyobb összeggel, 65 millió forinttal szerepel a Resti Kereskedelmi Zrt., amelynek tulajdonosai között nemcsak Breier és Krupp érdekeltségei lelhetőek fel, hanem Lázár Vilmos kistarcsai székhelyű Lázár és Fia Kft.-je is.

Fodor Attila, a cég kommunikációs igazgatója a Hvg.hu-nak azt mondta, hogy az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak történő adományozásokról a CBA központjának nincs tudomása, és nem is érintett bennük.

A Hvg.hu szerint a CBA-ban is tulajdonos és ügyvezető Breier László, a Breier és Társa Kft., valamint Krupp József, a Krupp és Társa Kft. vezető-tulajdonosai az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak adott milliókról nem kívántak nyilatkozni.

Az úgynevezett Egymásért-ügy még 2006-ban kezdődött, amikor a vám- és pénzügyőrség vizsgálatot indított az alapítvány, illetve a Herba Rt. körüli cégcsoport importtevékenysége miatt. A nyomozás adatai szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányításuk alatt tartó elkövetők Magyarország uniós csatlakozása után 59 esetben megközelítőleg 1,2 milliárd forint értékben hoztak forgalomba elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

A vámosok szerint az elkövetők mintegy 8500 tonna élelmiszert - elsősorban konzervet - hoztak be az országba, és azt a látszatot keltették, mintha az árukat ellenszolgáltatás nélkül, az alapítványnak engedték volna át, így nem kellett vámot és áfát fizetni. Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több üzletláncnak értékesítette azt.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökét, Földesi-Szabó Lászlót első fokon hét év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Földesi-Szabó 2010 decemberében az ítélethirdetés előtt egyszerűen kisétált a bíróság épületéből, emiatt később nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki kellene.

Féléves bujkálás után a fővárosban, idén májusban fogták el a rendőrök Földesi-Szabó Lászlót, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Augusztus elején a Fővárosi Bíróság meghosszabbította a kényszerintézkedést, így Földesi-Szabó László most is előzetes letartóztatásban van.

Az Egymásért-ügyről itt olvashat részletesen.