Vágólapra másolva!
A kormány egy új javaslatával büntetné a kábítószernek nem minősülő, de kábító hatású anyagok kereskedelmét. Egy terv szerint semmissé tennék azokat a szerződéseket, melyekkel "bűnözők" pénzhez jutottak a médianyilatkozataik után.
Vágólapra másolva!

Módosítana több büntető tárgyú jogszabályt is a kormány. Ezek egyike szerint semmissé válnának az olyan szerződések, melyek "bűnözők számára biztosítottak pénzhez jutást" különböző médianyilatkozataik után (a semmisség a magyar polgári jogban a szerződés érvénytelenségének egyik típusa, melyre - ha a törvény kivételt nem tesz - bárki határidő nélkül hivatkozhat - a szerk).

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára már nyáron beszélt erről a kormányzati szándékról. Azt mondta, hogy a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet kizárni, hogy bűnelkövetők jelentősebb összegekért nyilatkozzanak az általuk elkövetett bűncselekmények részleteiről.

A tervek szerint módosul a fogvatartottak választójogának szabályozása is. Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatása szerint csak azok a fogvatartottak lennének kizárva a választójogból, akiket a bíróság jogerősen eltiltott a közügyek gyakorlásától.

A kabinet azt is javasolja, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetése esetén legyenek tételesen felsorolva azok a bűncselekmények, amelyeknél lehetőség van a feltételes szabadlábra bocsátásra.

Emellett a kormány módosítaná a Büntető törvénykönyvet, hogy szankcionálni lehessen a kábítószernek nem minősülő, de kábító hatású anyagok behozatalát, kereskedelmét, ha e "magatartások célja a szenvedélykeltés".