"Antidemokratikus bohóckodása" miatt figyelmeztetné Orbánt az USA a Washington Post szerint

Orbán Viktor interjút ad az MR1-Kossuth Rádióban, Magyar Rádió, stúdió
Vágólapra másolva!
Hivatalos diplomáciai tiltakozást - demarche-ot - kíván eljuttatni az amerikai külügy Orbán Viktor miniszterelnöknek antidemokratikus lépései miatt - írja a Washington Post. A lap szerint az USA megelégelte Orbán "antidemokratikus bohóckodását", és az őt augusztus közepe óta kereső amerikai nagykövet a "a napokban el fogja kapni". Orbán a jövő héten találkozik is a nagykövettel - tudta meg az [origo].
Vágólapra másolva!

Kihűlő amerikai-magyar diplomáciai viszonyról ír a Washington Post pénteken egy véleménycikkben. A lap szerint ennek több oka is van a háttérben: például Orbán Viktor miniszterelnök "antidemokratikus bohóckodása". "A szokásos cucc - a sajtó megzabolázása, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, a kisebbségek elleni támadások és az egypártrendszer felé való sodródás."

A másik ok a lap szerint az, hogy Orbán "bosszantó módon" magasztalja a kínai befektetőket, rontja Nyugat-Európa hírnevét, és a nyugat hanyatlását jósolja. Mindezt egy olyan ország élén, amely tagja az Európai Uniónak és NATO-nak - írja Al Kamen, az amerikai lap munkatársa, korábbi külügyminisztériumi tudósító, In the Loop (hurokban) című rovatában.

A szerző Alexander Lukasenko fehérorosz elnökhöz hasonlítja Orbán kormányzási stílusát, felemlegeti, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Tom Lantos intézet megnyitója alkalmából idén június végén Budapestre látogatott, és az USA-nak a magyar demokrácia állapotáért érzett aggodalmairól beszélt. A lap azt is megemlíti, hogy azokban a napokban Ven Csi-pao kínai miniszterelnök is járt Orbánnál, aki "gazdagon dicsérte, ahogy a komcsik csinálják a dolgokat".

Az amerikai külügy ezt úgy értékelte, hogy Orbánnak nem ment át Clinton üzenete, ezért emelték a tétet: augusztusban úgy döntöttek, megismétlik nemtetszésüket, ezúttal egy "demarche vagy hivatalos diplomáciai tiltakozás" formájában, amelyet személyesen akarnak átadni a magyar miniszterelnöknek. (A demarche azonnali vagy igen rövid határidővel adott közvetlen diplomáciai reakció valamilyen külpolitikai eseményre, amelyet általában a helyi diplomáciai képviseletek vezetői útján juttatnak el egy adott országnak.)

Orbán azonban - legalábbis a cikk erre utal - kerüli a találkozót Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövettel. "Orbán mostanáig utazgatott, épp a múlt héten szaúd-arábiai üzletemberekkel írt alá egyezményeket, és dicsérte a kormányzási stílust a mindent ellenőrzés alatt tartó királyságban. De hiába a bujkálás és a kitérés, ezekben a napokban el fogja kapni a kézbesítő" - írja a Washington Post.

Az [origo] megkereste az ügyben a Miniszterelnökséget és az amerikai nagykövetséget. "A Budapesten akkreditált nagykövetek szükség szerint szokták jelezni a miniszterelnöknek konzultációs kéréseiket, az amerikai nagykövet is így tett" - írta Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki szerint a nagykövetet a jövő héten fogadja Orbán Viktor.

A budapesti amerikai nagykövetség az [origo] megkeresésére azt válaszolta, hogy Magyarország barátaiként valamennyi szinten folytatják a megbeszéléseket azokban a témákban - az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság -, amelyek Hillary Clinton júniusi budapesti látogatásán felmerültek. Mint mondták, a nagykövetség munkatársai rendszeresen találkoznak a magyar kormány képviselőivel, és a miniszterelnökkel is már régen meg van beszélve egy találkozó, amelyre a jövő héten kerül sor.