Hat hosszúhétvége is lesz az ünnepek miatt 2012-ben

Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Közlönyben a nemzetgazdasági miniszter rendelete a 2012-es munkaszüneti napokról. A munkavállalók örülhetnek: két négynapos és négy háromnapos hétvége is lesz majd a hétköznapra eső ünnepek miatt.
Vágólapra másolva!

Az ideinél szerencsésebben oszlanak el - legalábbis a munkavállalók szempontjából - jövőre a különböző munkaszüneti napok és ünnepek. A Munka Törvénykönyve által garantált tíz ünnepi munkaszüneti napból idén öt hétvégére esett, 2012-ben viszont január 1-je kivételével mindegyik hétköznapra, emiatt több három- illetve négynapos hétvégét is nyerhetnek a dolgozók - derült ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012-es munkaszünepi napokról szóló, pénteken megjelent rendeletéből.

A hétvégék és az ünnepek közé ékelődött munkanapokat a megszokottak szerint jövőre is szombaton kell majd ledolgozni - például a csütörtökre eső március 15-ét követő pénteket március 24-én, a keddre eső május elsejét megelőző április 30-át pedig április 21-én. Mindkét munkanap-átcsoportosítással négynapos hétvégét használhatnak ki a dolgozók.

A munkaszüneti napok miatti naptár szerinti munkarendtől való eltérések 2012-ben:

március 15. csütörtök, március 16., péntek pihenőnap, március 24., szombat munkanap

május 1. kedd, április 30., hétfő pihenőnap, április 21., szombat munkanap

október 23. kedd, október 22., hétfő pihenőnap, október 27., szombat munkanap

november 1. csütörtök, november 2., péntek pihenőnap, november 10., szombat munkanap

december 25. kedd, december 24., hétfő pihenőnap, december 15., szombat munkanap