Törvénymódosítás után számoltatná el az '56-os bűnösöket Lázár

Vágólapra másolva!
A büntetőkönyv módosítását fogja javasolni a Fidesz - közölte hétfőn Lázár János frakcióvezető. Mint mondta, olyan irányban módosítanák a Btk.-t, hogy lehetőség nyíljon az 1956-ban elkövetett emberiségellenes bűnök utáni felelősségre vonásra.
Vágólapra másolva!

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását javasolja a Fidesz annak érdekében, hogy több, Magyarország által korábban, az 1960-as, 70-es években elfogadott, a nürnbergi bíróságon alkalmazott jogelvekre vonatkozó nemzetközi egyezmény legyen része a magyar Btk.-nak - közölte Lázár János hétfőn.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: ezáltal "újabb lehetőség" nyílhat "az 1956-ban elkövetett, emberiség ellenes bűnök kapcsán a felelősségre vonásra, amire az elmúlt húsz esztendőben érdemben nem nyílt mód és lehetőség". Tájékoztatása szerint az említett nemzetközi egyezmények azzal függnek össze, hogy az emberiségellenes bűnök nem évülhetnek el. A Btk.-felülvizsgálati javaslat részleteit Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő ismerteti várhatóan még a hét folyamán.