Romagyilkosságok: Nem jött zavarba a vádlott, akit az egyik támadás után igazoltattak

Vágólapra másolva!
Miután a katonaságról kezdtek beszélgetni, "oldottabb lett a hangulat" a romák elleni támadássorozat egyik vádlottja és az őt a gyilkosság éjszakáján igazoltató rendőr között - derült ki az ügy szerdai tárgyalásán. A rendőr szerint a férfi nem volt feszült, a kérdésektől és autója alapos átvizsgálásától sem jött zavarba. A tanúként beidézett helyi cigány kisebbségi vezető is arról számolt be: közvetlenül a támadás előtt egy nagy, sötét autót láttak többen körözni a cigánytelepen.
Vágólapra másolva!

Tanúmeghallgatással folytatódott a romák elleni támadásokkal - köztük a tiszalöki gyilkossággal is - vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

A vádirat szerint a munkába induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én Tiszalökön, saját házának udvarán gyilkolták meg egy távcsöves vadászpuskából leadott lövéssel. A lövést a vád szerint K. Árpád elsőrendű vádlott adta le, de a támadásnál K. István másodrendű vádlott is jelen volt. Kóka Jenőt abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat - állítja a vádirat.

Az ügyészség szerint a helyszín közelébe az egykor szerződéses katonaként Koszovót is megjárt Cs. István negyedrendű vádlott vitte a vádlottakat, majd a több tíz kilométernyire lévő Polgáron várakozott társaira. A támadók autója a gyilkosság után egy földúton elakadt, ezért megkérték a munkahelyükön dolgozó kolléganőjüket, F.-né Ny. Évát, aki korábban szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, hogy mentse ki őket.

A szerdai tárgyaláson a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője azt mondta: aznap éjjel néhány perccel a gyilkosság után hívta fel telefonon az áldozat egyik rokona, hogy jöjjön, mert Kóka Jenőt lelőtték. Mint mondta, többen számoltak be neki arról, hogy közvetlenül a támadás előtt, este tíz óra körül egy nagy, sötét autót láttak körözni a telepen. Ezután a helyszíni szemle videofelvételeit és a halottszemlén készült anyagot mutatták be a bíróságon. Utóbbin látszik, hogy az áldozatot a bal mellbimbó felett lőtték meg, a halál oka pedig belső vérzés volt.

Meghallgatták a Cs. Istvánt igazoltató rendőrt is, aki a gyilkosság éjjelén Polgáron teljesített szolgálatot, és értesült arról, hogy mi történt Tiszalökön. Mivel fokozott ellenőrzést rendeltek el, igazoltatta az autójával a kocsma mellett parkoló negyedrendű vádlottat. Szóba is elegyedtek, Cs. István arról beszélt neki, hogy egy interneten megismert nőre vár itt, de az nem jött el. A rendőr szerint a katonaságról is beszélgettek, "oldottabb lett a hangulat".

A rendőr közben a kocsit is elkezdte átvizsgálni: energiaitalokat, CB-rádiót, egy gyöngyvászon tokot és egy távcsövet talált a járműben. A férfi szerint a vádlottnak mindenre volt válasza: azt állította, hogy az energiaitalokat a nőnek hozta, a CB-rádiót és a távcsövet kirándulásokon használja, a tokban pedig gitár szokott lenni. Szerinte a férfi nem volt feszült, a kérdésektől nem jött zavarba, még attól sem, hogy alaposan átvizsgálta a kocsit.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.