Mentőakciót indított Orbán az egyetemisták csitítására

HÖOK vitafóruma Pécsett, A Pécsi Tudományegyetemen nyílt vitafórumot tartott az új alkotmányról a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája
Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor közigazgatási minisztert kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy simítsa el az egyetemi hallgatói érdekképviseletek és az oktatási államtitkárság közti nézeteltéréseket. A hallgatók a felsőoktatási törvény tervezete miatt tiltakoznak, szerintük a kormány röghöz akarja kötni a magyar diákokat, és a rendszerben megjelenik a bújtatott tandíj. Jövő csütörtökön tüntetnek.
Vágólapra másolva!

Ismét elakadtak a tárgyalások a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság és a hallgatói érdekképviseletek között a felsőoktatási törvény koncepciójáról, ezért az [origo] információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a közigazgatási minisztert, hogy segítsen az egyeztetések "konstruktív mederbe terelésében". Navracsics Tibor értesüléseink szerint már a héten találkozott Nagy Dáviddal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökével, jövő héten pedig - konkrét problémalista alapján - újra összeülnek.

A közigazgatási miniszter nem először száll be az államtitkárság és a szakmai szervezetek közötti egyeztetésbe: idén januárban egyszer már részt vett a tárgyalásokban, amikor a kormánypártokon belül és a társadalmi szervezetek között is egyre jobban elmérgesedett a vita az államtitkárság még tavaly novemberben nyilvánosságra hozott felsőoktatási koncepciójáról. Navracsics Tiborhoz akkor eredetileg a HÖOK fordult a kérésével, de az egyezetéseken a HÖOK mellett a felsőoktatási intézmények rektorai, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének delegáltjai is részt vettek.

A miniszter közreműködésével a szervezetek február közepére összeállítottak egy problématérképet, a hallgatói szervezetek azonban kifogásolták, hogy az államtitkárság végül ezeket figyelmen kívül hagyva készítette el a felsőoktatási koncepció - a kormány kérésére több alkalommal módosított - tervezetét.

A HÖOK vezetése a múlt héten bejelentette, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott tervezet elleni tiltakozásul október 27-én országos tiltakozó demonstrációt tartanak az oktatási államtitkárság épülete előtt. Az államtitkárság ezután találkozót kezdeményezett a szervezettel, de a megállapodáshoz a keddi megbeszélésen sem jutottak közelebb.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
A HÖOK által szervezett pécsi vitafórum

A HÖOK elnöke korábbi közlése szerint a tárgyalások két kulcskérdésének "a hallgatók tervezett röghöz kötését és a bújtatott tandíjat" tartja, erről volt szó a keddi egyeztetésen is, Nagy Dávid azonban a megbeszélés után azt mondta, hogy a lényegi dolgokban továbbra sincs egyetértés.
"Azt kérte az államtitkár, hogy legyünk jóhiszeműek vele szemben. De mi már Hoffmann Rózsa egyetlen szavát sem hisszük el" - mondta az [origo]-nak a hallgatók egyik képviselője, aki részt vett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a HÖOK közötti keddi egyeztetésen. Szerinte azért nem bíznak a hallgatók képviselői az államtitkárban, mert "nem tartotta be a szavát eddig sem".

Példaként említette, hogy korábban azt ígérte, beépítik a HÖOK javaslatait az új felsőoktatási törvény tervezetébe, de szerinte ez nem történt meg. Például az államilag támogatott hallgatókkal kötött ösztöndíjszerződés, amely röghöz kötné a hallgatókat, szerepel a koncepcióban, és a juttatási és tanulmányi kérdéseknél is csak véleményezési joguk van a hallgatói szervezeteknek. Az oktatási államtitkárság szerint viszont a tervezet kidolgozásakor huszonnégy ponton vette figyelembe a HÖOK javaslatait - a többi között a vizsgaszabályok puhítását és az átsorolás szabályait említi csütörtöki közleményében az államtitkárság.

A tárca péntekre ismét egyeztetésre hívta a HÖOK-ot. Információnk szerint ezen a tárgyaláson ismerteti az oktatási államtitkárság az ösztöndíjszerződés részleteit. A hallgatók ugyanis a keddi egyeztetésen hiányolták a felsőoktatási koncepcióban szereplő szerződés részleteit. "Megkérdeztük, hogy mi történik, ha valaki nem talál Magyarországon állást a szakmájában, vissza kell-e fizetnie az ösztöndíjat. Vagy ha valaki mégis külföldre megy, hogyan hajtják be a pénzt, de nem kaptunk választ" - mondta a hallgatók egyik vezetője. Hoffmann Rózsa erre azt ígérte, hogy még a héten bemutat két-három szerződésmintát.

A hallgatók érdekképviseletének egyik vezetője azt mondta, hogy Hoffmann Rózsa a keddi megbeszélésen azt is kérte a hallgatóktól, hogy a jövő csütörtökre tervezett fővárosi tüntetésen "ne bántsák őt, és ne az ő nevére hegyezzék ki a tüntetést, mert nem ő írja a törvényt". A hallgatók erre - a résztvevő szerint - azt javasolták, hogy ebben az esetben le kellene mondania államtitkári posztjáról.