Martonyi nem csalódott, hogy nem kerültünk be a Biztonsági Tanácsba

Vágólapra másolva!
A magyar külügyminiszter szerint hátrányból indultunk, és reálisnak látja, hogy Magyarország nem került be az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Martonyi János elmondta, a döntés nem változtat azon a törekvésen, hogy Magyarország még érzékenyebben reagáljon a világ kihívásaira. Martonyi úgy fogalmazott, Magyarország folytatja a globális nyitás politikáját.
Vágólapra másolva!

Magyarország pozitív, etikus és takarékos kampányt folytatott, és annak ellenére is folytatni fogja a globális nyitás külpolitikáját, hogy nem választották be az ENSZ Biztonsági Tanácsába - jelentette ki pénteken New Yorkban Martonyi János külügyminiszter. Martonyi János a nap folyamán találkozott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, akivel együtt részt vett az emberi jogi ügyekben az ENSZ-szervekkel együttműködő személyek elleni fenyegetésről és megtorlásról szóló rendezvényen.

"Nem vagyok csalódott, én korábban is realista voltam. Mindenekelőtt azonban azt hiszem, hogy gratulálni kell azoknak, akik még versenyben vannak - jelentette ki a külügyminiszter, miután a közgyűlésben a harmadik szavazási forduló sem tudta még eldönteni, hogy Szlovénia vagy Azerbajdzsán lehet-e januártól a Biztonsági Tanács nem állandó tagja.

"Mindig tudtuk azt, hogy - több okból is - hátránnyal indulunk. Egyrészt, jóval később kezdtük a kampányt, másrészt azt is érzékeltük, hogy nincsenek olyan eszközeink, mint esetleg más jelölteknek. Egy biztos: pozitív, etikus és nagyon-nagyon takarékos kampányt folytattunk. Egyetlenegy fillért nem kértünk és nem kaptunk a költségvetéstől erre a célra, mindent a saját erőforrásainkból oldottunk meg" - jelentette ki a külügyminiszter, méltatva a magyar diplomaták többletteljesítményét, és azt, hogy a kampányon keresztül Magyarország nagyon sok állammal felvette a kapcsolatot.

"Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy tovább fogjuk folytatni azt, amit globális nyitásként hirdettünk meg. Még nagyobb erőfeszítéssel, még jobban fordulunk a világ felé. Nemcsak Ázsia felé, hanem Afrika és Dél-Amerika felé is." - hangsúlyozta a külügyminiszter. "Ha a Biztonsági Tanácsba beválasztottak volna bennünket, akkor még egy többlet felelősségünk lett volna, de e nélkül is ugyanezt fogjuk tenni és sokkal érzékenyebbek leszünk a világ gondjai és kihívásai iránt, mint korábban" - fűzte hozzá.

Martonyi János hangsúlyozta, hogy Magyarország a jövőben is kész lesz megpályázni a BT-tagságot, mert továbbra sem akar lemondani arról, hogy a világszervezet legfontosabb döntéshozatali szerveiben jelen legyen. A külügyminiszter rámutatott, hogy néhány napon belül Bogyay Katalint választják meg az UNESCO közgyűlésének elnökévé.