Átalakítják a BKV-menetrendet az ünnepi hétvégére

Vágólapra másolva!
A hétvégi hivatalos programok között lesz fáklyás menet, koncert és félmaratoni futóverseny is. A Fidesz Astoriához szervezett budapesti megemlékezése idén elmarad. A hivatalos állami rendezvények mellett kormányellenes tüntetés lesz az 1956-os forradalom 55. évfordulóján. A belváros több helyszínét és a rakpartok egy részét is lezárják vasárnap estig. A rendezvények a BKV menetrendjét is érintik.
Vágólapra másolva!

Már szombat délután elkezdődnek a hivatalos ünnepi programok, amelyeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szervez. Délután három órakor a Műegyetemen mond beszédet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Majd többek között Tarlós István főpolgármester részvételével koszorút helyeznek el a Hősi halottak emléktáblájánál. Az egyetem épületétől hagyományos fáklyás menet indul a Bem térre, ahonnan korhű ruhába öltözött fiatalok Csepel teherautókkal mennek a Kossuth térre. A Parlament előtt este hét órakor Rétvári Bence, a KIM közigazgatási államtitkára gyújtja meg a Forradalom lángját. A megemlékezésen politikusok, fiatal színészek, közéleti személyiségek és az '56-os szervezetek képviselői is jelen lesznek. A Szabadság-koncert elnevezésű Kossuth téri rendezvényen fellép Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar.

Félmaraton a rendezvények között

Vasárnap reggel a nemzeti lobogó felvonásán részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök is. Ezt követően a Kossuth téren családi programokat tartanak: színészek adnak elő irodalmi feldolgozásokat, a gyerekek pedig aszfaltrajzversenyen vehetnek részt. Este hat óráig ingyenesen látogatható a Parlament. A hivatalos állami programok közé tartozik a reggel kilenc órakor Budakesziről induló Szabadság-futam, amelyen a résztvevők a félmaratoni távot együtt futhatják le a Bécs-Pozsony-Budapest ultramaraton versenyzőivel. Csütörtöktől a 4-es és 6-os villamosokon a forradalmat és annak áldozatait felelevenítő fotók várják az utasokat, a hangosbemondókban a forradalmi eseményeket megelevenítő bejátszások lesznek hallhatók.

"Nem tetszik a rendszer?"

A hivatalos programok mellett kormányellenes tüntetés is lesz: a fővárosban az Egymillióan a magyar sajtószabadságért civil csoport hirdetett demonstrációt vasárnap délután három órára, az Erzsébet híd pesti lábához. A csoport Facebook-oldala szerint a demonstráció "az Orbán-rezsimmel szembeni ellenzék tüntetése kíván lenni, ezért a szervezők valamennyi demokratikus ellenzéki párt és mozgalom szimpatizánsait várják a demonstrációra". A közösségi portálon közel hatezren jelezték már a részvételüket.

A Fidesz korábban a tüntetéshez közel, az Astoriához hirdette meg október 23-ai megemlékezését, ezt azonban később Orbán Viktor brüsszeli elfoglaltságai miatt lemondták. Az eredetileg tervezett helyett ugyanis vasárnap tartják Brüsszelben az EU-tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács euróválság miatt összehívott tanácskozását. A miniszterelnök uniós elfoglaltsága miatt a Fidesz-rendezvényen kívül az az október 23-i megemlékezés is elmarad, amelyen Orbán az állami ünnepségek keretében beszédet mondott volna.

A Lehet Más a Politika és a Jobbik is szervez ünnepi megemlékezést. Szél Bernadett, az LMP szóvivője és Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese vasárnap délután fél kettőkor a Műegyetem előtt mond beszédet. A Jobbik fél háromtól a József nádor téren, a Bankszövetség épülete elé várja szimpatizánsait.

Lezárások a belvárosban

Tilos lesz megállni péntektől szombat, illetve vasárnap estig többek között a Bem téren körben, a Műegyetem rakpart mindkét oldalán, a belvárosi Olimpia park parkolójában, a Balassi Bálint utcában mindkét oldalon a Jászai Mari tértől a Kossuth térig, a Szalay utcában a Honvéd utcától a Kossuth térig, a Széchenyi felső rakpart egy szakaszán, a Pollack Mihály téren, a Kossuth téren körben, a Corvin közben, a József nádor téren, a pesti alsó rakparton a Lánchíd mindkét oldali parkolójában - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság az [origo]-val.

Jelentős változások a BKV menetrendjében

A hétvégi rendezvények ideje alatt jelentős változások lesznek a fővárosi közösségi közlekedés megszokott forgalmi rendjében - írja a BKV közleménye. Az érintett járatok között van többek között a 19-es és a 41-es villamos, amely szombaton délután fél öt és öt óra között csak a Szent Gellért tér és a dél-budai végállomások (Kelenföldi pályaudvar, illetve Kamaraerdő) között közlekedik. A 160-as és a 260-as autóbuszok szombaton délután öt és este hét óra között a Batthyány tér helyett csak a Margit hídig közlekednek. A 2-es villamosok szombat déltől vasárnap este nyolc óráig a Vágóhíd és a Kossuth Lajos tér között szállítanak utasokat.

Vasárnap a 16-os autóbuszok délután egy és fél hat között a József Attila utcának a József nádor tér és az Erzsébet tér közötti szakaszának zárása miatt módosított útvonalon közlekednek. A Deák Ferenc tér irányában kimarad a József nádor téri és a Deák Ferenc téri megálló. A Széll Kálmán tér irányából pedig nem állnak meg a buszok a Hild téren és a Széchenyi István téren.

A 105-ös autóbuszok délután egy és este fél hét között nem állnak meg a Deák Ferenc téren, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Operánál.