Erősebb lesz az MSZP Gyurcsányék kiválása után Mesterházy szerint

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila pártelnök szerint Gyurcsányék távozása az MSZP-t erősíti, a választmány pedig arra kéri a kilépőket, hogy mondjanak le a parlamenti mandátumukról. Az MSZP a következő hetekben fogja felmérni, hogy kik mennek, és kik maradnak a pártban, de a távozó képviselőket is visszavárja, ha azok meggondolnák magukat.
Vágólapra másolva!

Az MSZP erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválásával, mert a belső viták végre lezárulhatnak - mondta Mesterházy Attila pártelnök az MSZP szombat délutáni választmányi ülése után a Gyurcsány Ferenc által vezetett platform kiválására reagálva. Mesterházy szerint a választmány felkéri a pártot elhagyó képviselőket, hogy mondjanak le a mandátumukról, de azt is elismerte, hogy nincs eszközük ennek a kikényszerítésére.

Mesterházy szerint az MSZP megyei vezetőinek a következő hetekben az lesz a feladatuk, hogy a saját szervezetükben felmérjék, ki hagyja el a pártot, és ki az, aki marad. A Demokratikus Koalíció Platform szombati rendezvényén jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy elhagyják az MSZP-t, és új pártot hoznak létre a hónapokkal ezelőtt bejegyzett Demokrata Párt segítségével. Gyurcsány azt is elmondta, hogy még ma megalakítják az új párt parlamenti frakcióját is. Erről bővebben itt olvashat.

Szombat délután az MSZP honlapján közzétették a párt választmányának döntését, amellyel a Demokratikus Koalíció kilépésére reagáltak. Eszerint az MSZP és a DK közötti nézetkülönbségek feloldhatatlanná váltak, és a nyilvánosság előtt zajló viták a párt szerint már a hatékony ellenzéki politizálás gátját jelentették. A választmány ezért úgy döntött, véget vet annak, hogy "a belső harcokat, személyes konfliktusokat a médiában vagy éppen a közösségi portálokon vívja meg".

A közlemény szerint az MSZP tudomásul vette a Demokratikus Koalíció Platform kilépését, és erre válaszul megtiltotta, hogy a platform az MSZP-n belül tovább működjön. A választmány felszólította azokat az országgyűlési és önkormányzati képviselőket, akik Gyurcsány Ferenccel távoznak a Magyar Szocialista Pártból, hogy képviselői mandátumukat adják vissza. Azt is kijelentették, hogy az MSZP szervezetileg oszthatatlan, ezért a kilépés nem lehet kollektív döntés, minden távozó tag személyes és egyén döntésének tekintik.

Az MSZP választmánya jelezte, hogy "valamennyi párttagjára szüksége van", ezért ha valamelyik kilépő később meggondolja magát, szívesen visszafogadják. A Demokratikus Koalícióval való további kapcsolatról azt mondták, hogy "mindannyiunk célja az orbáni rendszer leváltása és az igazságos, modern és demokratikus Magyarország megteremtése".