Bánkódtak, de nem mérgelődtek az elmaradt nagygyűlés miatt a fideszesek

Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti képviselői között is szóba került, hogy Orbán Viktor brüsszeli tartozkodása miatt elmaradt a Fidesz október 23-i megemlékezése, ráadásul Orbánon kívül több vezető kormánypárti politikus is külföldön volt a nemzeti ünnep idején. Néhány képviselő értetlenkedett, de nem problémáztak hosszabban a helyzeten.
Vágólapra másolva!

A Fidesz képviselői között is beszédtéma volt hétfőn a parlamentben, hogy elmaradt a Fidesz október 23-i megemlékezése, ráadásul Orbán Viktor kormányfőn kívül a kormánypártok több vezető politikusa - például Kövér László, Semjén Zsolt, Hende Csaba - is külföldön volt a nemzeti ünnep idején.

Az egyik képviselő az [origo]-nak azt mondta, hogy a folyosón a képviselők között szóba került a kérdés, azt találgatták, miért alakulhatott ki ilyen helyzet. A beszélgetéseken azonban senki nem bírálta a kormányt, és a hétfői frakcióülésen sem került szóba a kérdés. Egy másik képviselő szerint kicsit szerencsétlen volt a helyzet, de komolyabban nem foglalkoztatta a kormánypárti politikusokat.

A Fidesz a múlt hétfőn jelentette be, hogy Orbán részt vesz a vasárnapi brüsszeli tanácskozáson, ezért elmarad a pártnak az Astoriára tervezett ünnepi rendezvénye. Fideszes források a múlt héten az [origo]-nak azt mondták: a párt elnökségi ülésén a rendezvény megtartásáról szóló vitában felvetődött, hogy Orbánon kívül nincs olyan fideszes politikus, akiért tömegek mennének el egy nagygyűlésre, ha pedig "a megszokott több tízezres tömeg helyett csak lézengenének, az kellemetlen lenne".

Az erről szóló elnökségi ülésen azonban maga Orbán is amellett érvelt, hogy nem szabad kihagyni a párt által mindig szimbolikus jelentőségűként kezelt ünnepet, pláne úgy, hogy 23-án van a 2006-os zavargások ötödik évfordulója - állították korábban fideszes források. Elvileg Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Varga Mihály alelnökök jöhettek volna még szóba mint lehetséges szónokok, a fideszes vezető politikusok többségének azonban már hetekkel korábban leszervezték a 23-i programját. A pártvezetés így végül a rendezvény lemondása mellett döntött.

A Fidesz parlamenti frakciójának egyik ismertebb tagja hétfőn az [origo]-nak azt mondta: a fideszes politikusok közül nagyobb tömegeket csak Orbán tud megmozgatni, ráadásul Orbán nélkül a Fidesz az elmúlt években nem is tartott nagyszabású rendezvényt. A politikus szerint a rendezvény lemondása azért sem volt probléma, mert a többi parlamenti párt sem tudott hatamas tömegeket megmozgatni. Arra a kérdésre, hogy miért volt több vezető politikus is külföldön, a forrás azt mondta: Sólyom László korábbi köztársasági elnök vezette be azt a hagyományt, hogy közjogi méltóságok, vezető politikusok külföldön tartanak megemlékezést.

Forrás: MTI/Lukács Csaba
Kövér László Brazíliában

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki szintén tagja a Fidesz elnökségének, a hétvégén hivatalos látogatáson Brazíliában volt, várhatóan a jövő héten érkezik haza. Az MTI tudósítása szerint Kövér szombaton Sao Paulóban zászlófelvonáson vett részt a Simon Bálint cserkész parkban, majd a helyi magyar vállalkozókkal ebédelt, utána ellátogatott a Balázs Péter idősotthonba, este pedig jelen volt azon a rendezvényen, ahol kilenc ember tette le az állampolgársági esküt.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a múlt szerdán utazott Ausztráliába. Október 23-én Semjén az MTI szerint beszédet mondott Sydney-ben az ausztráliai magyarság rendezvényén, ahol magas állami kitüntetéseket adott át az emigráció összetartásában kiemelkedő munkát végző embereknek. Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig vasárnap Párizsban részt vett egy 1956-os megemlékezésen.