Jelentősen csökkenhet a polgármesterek és a jegyzők fizetése

2011.10.26. 7:16

A kisebb községekben a településvezetők az eddigi fizetésük harmadát sem kereshetnék majd meg, míg a kisvárosok polgármestereinek a díjazása feleződne, ha a parlament elfogadja az új önkormányzati törvény tervezetének az illetményekre vonatkozó pontjait - írja a Népszabadság. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan az új javadalmazási rendszer.

Ha a parlament változatlan formában fogadja el az új önkormányzati törvény tervezetének az illetményekre vonatkozó pontjait, akkor a mostaninál kevesebb fizetést kapnak a polgármesterek és a települési jegyzők 2013-tól - írta a Népszabadság szerdán.

Kisebb községekben a településvezetők az eddigi fizetésük harmadát sem kereshetnék majd meg - ma például az ezer fő alatti községekben a nem egészen negyvenezer forintos köztisztviselői illetményalap hét-kilencszeresét kaphatják, a javaslat szerint csak két és fél-háromszorosát -, be kellene érniük havi bruttó százezerrel. A kisvárosok esetében nagyjából feleződne a díjazás, míg a budapesti főpolgármester jelenleg 670 ezer forintos havi fizetése körülbelül 100 ezer forinttal csökkenne a lap szerint.

A jegyzők kevesebbet veszítenének: annak az alapilletménye, aki kisebb településeken dolgozik, mintegy 20 százalékkal lenne kevesebb - itt az illetményalapot 6,25 helyett öttel kellene szorozni -, míg Budapesten a főjegyző csak pár százalékot veszítene. Miután a tényleges jövedelem az esetükben különféle pótlékokat is tartalmaz, ez sem jelentéktelen összeg, és a kieső pénz több tízezer forint lehet havonta - írta a Népszabadság.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan a törvényjavaslatban szereplő új javadalmazási rendszer. A Jegyzők Országos Szövetsége szerdai elnökségi ülésén alakítja ki állásfoglalását az önkormányzati törvény tervezete kapcsán - mondta a lapnak Nánási Éva, a szervezet elnöke, hozzátéve: egyelőre csak becsülni tudja, hogy a 2100-2200 jegyző 15-20 százalékos jövedelemcsökkenésre számíthat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK