A készülő felsőoktatási törvény miatt tüntetnek a hallgatók

Vágólapra másolva!
Szakmai alapokon és kompromisszumokon nyugvó felsőoktatási törvényt szeretnének a hallgatók, ezért tüntetnek csütörtökön a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szervezésében az oktatási államtitkárság előtt. A demonstrációt annak ellenére tartják meg, hogy szerdán, a közigazgatási miniszternél tartott egyeztetésen jelentősen közeledett a két fél álláspontja.
Vágólapra másolva!

Tüntetnek csütörtökön az oktatási államtitkárság előtt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében a hallgatók. A demonstráció célja, hogy közösen álljanak ki a magyar felsőoktatás jövőjéért.

A demonstráción a HÖOK intézményi képviseletei és az európai hallgatókat tömörítő ESU képviselői mellett a doktoranduszok és a rezidensek képviselői, szakszervezeti vezetők, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vesz. A HÖOK országos megmozdulása független a kormány vagy a kormánypártok politikája elleni egyéb tüntetésektől, kezdeményezésektől - közölte a szervezet. Céljuk, hogy olyan törvény szülessen, amely szakmai alapokon és kompromisszumokon nyugszik, és hosszú távon képes biztosítani a magyar felsőoktatás minőségét.

A rendezvényen felszólal Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Bojárszky András, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, Allan Päll, a European Students Union (ESU) elnöke és Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a HÖOK között a készülő felsőoktatási törvényről tartott szerdai egyeztetésén. A tárgyalás után jelentették be, hogy a hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, hogy az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben. "Nagy várakozásokkal érkeztem, és jókedvűen távozom (...) nagy előrelépéseket tettünk" - fogalmazott a hallgatói vezető.

A tárgyalások hátteréről itt olvashat részletesebben.