Heti Válasz: Májustól nyolc egészségügyi térség lesz

egészségügy, sürgősségi betegellátás, gipsz, végtagtörés, baleseti sebészet
Vágólapra másolva!
Az ellátás bonyolultsága alapján minden betegséget és sérülést négy csoportba osztott az egészségügyi államtitkárság orvosi tanácsadó testülete - írja a Heti Válasz a birtokába került dokumentumokra hivatkozva. A lap úgy tudja, egy "sima" lábtörés ellátásához 24 órás szolgálatban egy baleseti sebészt, laboratóriumi hátteret és röntgent kell majd biztosítani. Azokban az intézményekben, amelyekben nem lesznek meg ezek a feltételek, nem működhet a jövőben baleseti sebészet.
Vágólapra másolva!

Nyolc egészségügyi térségre osztják májustól az országot, ezeken belül továbbra is szabad lesz az orvos- és kórházválasztás. Másik körzetbe csak azok mehetnek, akiknek 45 percnél többet kell utazniuk az adott térségben kijelölt intézményhez, és ezt jelentősen (tíz perccel) le tudják rövidíteni - írja a Heti Válasz csütörtöki száma a birtokába került dokumentumokra hivatkozva.

A hetilap szerint az egészségügyi államtitkárság orvosi tanácsadó testülete minden betegséget és sérülést négy csoportba osztott az ellátás bonyolultsága alapján, és valamennyi esetében megállapították, hogy milyen eszközre, szakemberre van szükség a biztonságos betegellátáshoz. Ezek után megnézték, hogy a jelenlegi intézményrendszer osztályai mely feltételcsoportnak felelnek meg.

A Heti Válasz birtokában levő, a traumatológiára vonatkozó leírás szerint például egy lábtörés ellátásához 24 órás szolgálatban egy baleseti sebészt, laboratóriumi hátteret és röntgent kell biztosítani. Ehhez összesen négy főállású traumatológust kell alkalmazni. Ahol erre képtelenek, ott nem biztosítható a sérültek számára megfelelő ellátás, ezért nem is működhet a jövőben baleseti sebészet.

A lap közli a traumatológiai ellátás országos térképét, amely bemutatja, mely intézmények jutnak május elsejétől is szerephez az ellátásban, és az ország mely területei mely kórházhoz tartoznak majd. Minden egyes orvosszakmához más térkép tartozik majd, és szakmánként változik az országos hálózatban részt vevő intézmények köre.