Hoffmann Rózsa nem tud a tanárok tömeges elbocsátásáról

Megújul a tanügy - az új nemzeti köznevelési rendszer címmel sajtótájékoztatót tart Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Az oktatási államtitkár szerint a köznevelési törvény Hir24.hu által közölt adatai "olyannyira titkosak, hogy ő maga sem tud róla". Hoffmann Rózsa azt mondta, a több mint hatszáz iskola állítólagos bezárása és tanárok elbocsátása helyett százmilliárdos forrásbevonásra készül a kormányzat.
Vágólapra másolva!

Nem bocsátanak el tömegesen pedagógusokat, és nem lesznek tömeges iskolabezárások sem - válaszolta egy kérdésre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten, a Megújul a magyar tanügy címmel rendezett sajtótájékoztatón.

Az államtitkár így reagált a Hir24.hu által közzétett adatokra, amelyek állítólag az új nemzeti köznevelési törvény "titkos" mellékletében szerepelnek, "olyannyira titkosak, hogy ő maga sem tud róla".

A 633 iskola állítólagos bezárása és nyolcezer tanár elbocsátása helyett pedig százmilliárdos forrásbevonással számol a kormányzat a közoktatás terén, sőt a pedagóguslétszám bizonyos mértékű bővítésére is szükség lesz - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa megjegyezte: a kormányhivatalok dolga lesz, hogy az iskolai létszámokról tárgyaljanak az egyes intézmények esetében. "Ad kivételes lehetőséget a törvénytervezet arra, hogy ha az adott iskolában alacsonyabb a létszám az előirányzottnál, megmaradhassanak az osztályok, tehát a normaszámoktól el lehet térni" - hangsúlyozta. Kitért arra is, "nincs kitűzött cél, hogy hány tanárt kell esetlegesen elbocsátani", kalkulációk ugyanakkor vannak, hogy mi várható a későbbiekben a gyermeklétszámok csökkenése következtében.

A hallgatók demonstrációjára reagálva Hoffmann Rózsa azt mondta, nem érti, miért kellene távoznia posztjáról. Az államtitkár hozzátette: "ez egyébként is a kormányfő döntésétől függ", Orbán Viktor viszont teljes bizalmáról biztosította. Hoffmann Rózsa szerint a demonstráció nem ellene, hanem a kormány ellen irányult, ugyanis a kabinet már jóváhagyta a tervezetet és a koncepciót. Mint mondta, a tüntetés a Szózat eléneklésével ért véget, amelynek utolsó sora úgy szól, "itt élned, halnod kell". Ha ezt komolyan gondolják, miért tiltakoznak az ellen, hogy végzés után néhány évig legalább a hazájuknak dolgoznak - tette hozzá Hoffmann Rózsa.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=KHydlSRVlvMEDsdq