"Ezt a sört még betolom és aztán irány haza" - Orbán a mentőcsomagról

Vágólapra másolva!
A kormány újraszabályozza a magyar bankrendszert, az erről szóló tervezet hamarosan az országgyűlés elé kerül - mondta Orbán Viktor, aki a szerdai brüsszeli uniós csúcstalálkozó után videóüzenetben számolt be a megbeszélések eredményéről. Orbán szerint jó hír, hogy nem kell magyar adóforintokból fizetni az euró megmentését. A miniszterelnök egy pohár sör mellett beszélt az eredményekről.
Vágólapra másolva!

Videóüzenetet tett közzé Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai brüsszeli EU-csúcsról, ahol megállapodás született a görög államadósság felének elengedéséről, az európai bankok feltőkésítéséről és egy pénzügyi védőeszköz bevezetéséről, amely megvédheti a bajban lévő EU-tagokat a gazdasági összeomlástól (a megállapodásról itt olvashat részleteket).

A felvétel a bejegyzés címe szerint a brüsszeli reptéren készült, és a kibontott nyakkendővel ülő miniszterelnök melletti asztalon egy pohár sör állt. Orbán három pontban foglalta össze a csúcstalálkozó lényegét. Az első, hogy az európai bankok feltőkésítését nem kell magyar adófizetők pénzéből fizetni, mert Orbán szerint a megállapodás kiköti, hogy először a bank taljadonosa és részvényesei viselik a terheket. Ha ez nem lenne elég, akkor közbelép az a tagállam, ahol az adott bank be van jegyezve, és csak ezek után lehet európai uniós forrásokat felhasználni a bankok veszteségének kiegyenlítésére.

Orbán azt mondta, jó hír, hogy "Magyarország továbbra sem viseli a mások által okozott gazdasági döntések terhét". A miniszterelnök szerint a második fontos döntés, hogy a bankok feltőkésítésénél a leánybankokat is fel kell tőkésíteni, azaz nem fordulhat elő, hogy pl. egy Magyarországon is jelen lévő német bank úgy menekül a veszteségek elől, hogy forrást von ki magyar leányvállalatától.

Döntés született arról is a miniszterelnök szerint, hogy a bajba jutott bankok vezetői nem juthatnak osztalékhoz, bónuszhoz. Orbán szerint a tanulság az, hogy valami elromlott Európában, a bankrendszer tönkrement. Lehetetlen, hoy a legjövedelmezőbb gazdasági tevékenységhez mindig állami segítséget kell nyújtani - mondta Orbán, aki szerint nyilvánvalóvá vált, hogy újra kell szabályozni a bankrendszert. Kijelentette azt is, hogy Magyarországon ez a munka folyik, hamarosan az országgyűlés elég kerül a szabályozásról szóló tervezet. Orbán a bankrendszer átalakításának szükségességéről beszélt már hétfői napirend előtti parlamenti felszólalásában is. Akkor azt mondta, veszélyes, ha kereskedelmi bankok befektetési tevékenységet is folytatnak (részletek itt).

Orbán videójából kiderül, hogy a munka két felvonásban zajlott, az eurózónán kívüli országon képviselői már szerdán este elhagyták a tárgyalás helyszínét. "Én is mindjárt felszállok a repülőre, csak ezt a sört még betolom és aztán irány haza" - mondta Orbán.