Nyugtatgatta Orbán Viktor az EU-csúcson Silvio Berlusconit

Vágólapra másolva!
Rövid videófelvétel jelent meg csütörtökön Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalán, amelyen az látható, hogy az olasz miniszterelnökkel beszél, és egy ponton azt mondja neki: "számíthatsz ránk". Szóvivője nem árulta el, mihez ígért támogatást Orbán, de azt írta: egy pártcsaládhoz tartoznak, jó köztük a személyes kapcsolat, és közös bennük a futball szeretete is, így normális dolog, hogy számíthatnak egymásra.
Vágólapra másolva!

"You can count on us", vagyis "számíthatsz ránk" - ezt mondja Orbán Viktor Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek azon a videón, amely a magyar kormányfő Facebook-oldalán jelent meg csütörtökön. A két kormányfő a brüsszeli EU-csúcson beszélgetett egymással, és a félperces videón csak ezt a mondatot lehet érteni a párbeszédből. A felvételen látszik az is, hogy a beszélgetés végén Berlusconi odahajol Orbánhoz, mintha megölelné. A bejegyzés címe ("Silvio") az olasz kormányfő keresztneve.

"Orbán Viktor és Silvio Berlusconi régóta jó személyes és munkakapcsolatban vannak egymással. Egy pártcsaládhoz tartoznak, közös bennük a futball szeretete is. Természetes, hogy rendszeresen beszélgetnek, egyeztetnek egymással" - közölte az [origo]-val a videóról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A Miniszterelnökségtől azt kérdeztük, hogy miben számíthat Magyarországra az olasz kormányfő, miben tudnánk segíteni Olaszországnak, illetve mit válaszolt Silvio Berlusconi a magyar miniszterelnöknek. Szijjártó erre csak annyit mondott, hogy "két kifejezetten jó kapcsolatban lévő miniszterelnök között teljesen normális, hogy számítanak, számíthatnak egymásra".

A szerdai EU-csúcson az európai vezetők külön foglalkoztak a nehéz költségvetési helyzetben lévő Olaszországgal. Az Európai Tanács az éjszakába nyúló ülés után kiadott állásfoglalásában diplomatikus megfogalmazással üdvözölte, hogy a római kormány fokozza erőfeszítéseit a strukturális reformok és a költségvetési konszolidáció érdekében. A Tanács bízik Olaszország elkötelezettségében, hogy 2013-ban már egyensúlyban lesz a költségvetés, illetve hogy 2014-re a GDP 113 százalékára csökkenti az államadósságot. Olaszország vállalta azt is, hogy jövőre az alkotmányban rögzítik a kiegyensúlyozott költségvetés követelményét.