Öt vonatot érint Magyarországon a vasárnapi óraátállítás

Vágólapra másolva!
Szombatról vasárnapra virradó éjjel van az átállás a téli időszámításra. Az órákat éjjel 3 órakor 2 órára kell visszaállítani. A változás öt vonatot érint, de a MÁV menetrendje nem módosul.
Vágólapra másolva!

A MÁV szerint a belföldi közlekedésben a hajnali 2 és 3 óra között induló személyvonatokat csak az óraátállítás után engedik útjukra. Így Lajosmizséről a vonat 2 óra 48 perc helyett már a téli időszámítás szerint indul el a budapesti Nyugati pályaudvarra.

A nemzetközi forgalomban négy személyszállító vonatot érint az óraátállítás.

A Bukarestből 14.45-kor Bécsbe induló, Lökösházára 2.10-kor érkező, valamint a Bécsből Bukarestbe 19.54-kor induló, Lökösházára 2.15-kor érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat az állomásról már az óraátállítást követően, a téli időszámítás szerint megy tovább.

A Belgrádból 21.25-kor induló Beograd nemzetközi gyorsvonat Kelebia állomásról a téli időszámítás szerint, 2.15-kor indul tovább a budapesti Keleti pályaudvarra. Az onnan 23.30-kor Belgrádba induló nemzetközi szerelvény 2.00 órakor érkezik Kelebia állomásra, s még a nyári időszámítás szerint megy is tovább a célállomás felé.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 6 milliárd forintot spórol meg az ország. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e (azaz a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség) között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - egybeesik a természetes nappali világosság idejével, kevesebbet kell a lámpákat használni.