Eddig közel kétezer orvos helyezte letétbe felmondólevelét

Vágólapra másolva!
A problémákra nem a rezidensek kivándorlással való zsarolása jelenti a megoldást - reagált Szócska Miklós egészségügyi államtitkár arra, hogy a Magyar Rezidensszövetség elnöke bejelentette, hogy eddig közel kétezren helyezték letétbe a felmondólevelüket.
Vágólapra másolva!

"A kivándorlás gerjesztése, a rendszer ezzel való zsarolása nem vezet megoldásra" - reagált Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a rezidensszövetség szerdai fórumán elhangzottakra.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke egy szerdai fórumon elmondta, hogy eddig 1903-an helyezték letétbe a felmondólevelüket a rezidensszövetség mozgalmának keretében: ezek akkor aktiválódnak, ha a kormányzat az év végéig nem tesz érdemi intézkedéseket az orvosi bérek rendezésére. A szervezet vezetője azt kérte Szócska Miklóstól, tolmácsolja a miniszterelnöknek, hogy a problémák akut beavatkozást igényelnek, az nem várhat a gazdasági cselekvőképesség 2-3 év múlva várható javulásáig.

Szócska közölte, jelenleg az ország túlélése a tét, azon kell dolgozniuk, hogy ne jussunk a görögök sorsára. Kiemelte, hogy a népegészségügyi termékadóból az idén mintegy hárommilliárd forintot az egészségügyi dolgozók pótlékaira forgatnak vissza, a jövő évre tervezett bevételből pedig 15 milliárdot szintén a bérek rendezésére fordítanának.

Az államtitkár azt mondta, "tragédia", de most még egy generációnak azt kell mondaniuk, hogy még egy kis áldozatot várnak tőle. Nem tagadja, hogy emberierőforrás-krízis van, és azt sem állítják, hogy megoldották a rezidensek problémáját. Ugyanakkor kiemelte, hogy megtalálták azt a megoldást, amelyet ha kiterjesztenek, az megállítja a rezidensek migrációját. Mint mondta, a legfrissebb adatok szerint a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjára 592-en jelentkeztek. "Ez az egészségügy megmentésének az első lépése" - szögezte le.

Tudja, hogy a fő szempontokat a bér, a megélhetés és a munkakörülmények jelentik, de ezek mellett a szakmai szempontok ugyanolyan fontosak - fogalmazott. Ezért partnerséget ajánl abban, hogy tegyék rendbe a szakképzés és a továbbképzés rendszerét. Örömmel járná Papp Magorral együtt az országot, hogy egyeztessenek a települések vezetőivel arról, azok milyen letelepedési programot tudnak felajánlani az ott dolgozó egészségügyi dolgozók számára.

Az államtitkár távozása előtt úgy fogalmazott: "Vettem az üzeneteteket. Ti is vegyétek az enyémet: maradjatok itthon, dolgozom értetek."