Az apáknak is járna januártól a szülési szabadság

Vágólapra másolva!
Egy kormányzati előterjesztés szerint januártól  a terhességi-gyermekágyi segély is megilleti az apát, ha az anya betegsége vagy halála miatt nem tudja csecsemőjét gondozni - írja a pénteki Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Januártól a férfiakat is megilletné a szülési szabadság, valamint erre az időszakra járó terhességi-gyermekágyi segély, ha az anya betegsége vagy halála miatt nem tudja csecsemőjét gondozni - írta a Népszabadság pénteken a birtokába jutott kormányzati előterjesztésre hivatkozva.

A lap szerint a javaslat része az egészségügyi törvénynek, amelynek keretében csaknem tucatnyi egészségügyi ellátás szabályozásán változtatna a kormány. Jelenleg a terhességi-gyermekágyi segélyt kizárólag az anya kaphatja, az apák csak kisebb összegű gyermekgondozási díjra jogosultak, az új javaslat ezt a szigort oldaná.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint tavaly harminc férfi, noha szüksége lett volna rá, nem kaphatta meg az ellátást, köztük olyan apák is, akik az influenzajárvány miatt vesztették el feleségüket, és maradtak egyedül a kisbabákkal - írta a Népszabadság.