Vágólapra másolva!
Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné Kocsis Máté, a Fidesz hajléktalanügyi referense azt, aki megaláz egy hajléktalant. A fideszes képviselő módosító indítványa szerint két év börtön lenne a büntetés, ha valaki felvételt készít a megalázásról vagy ilyen felvételt nagy nyilvánosság előtt közöl.
Vágólapra másolva!

"A kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek (például a hajléktalanok vagy szociálisan súlyosan hátrányos helyzetben lévő más személyek) lényegében "szórakozásból" történő megalázása, a méltatlan helyzetek felvételeken történő rögzítése az állam által nem tolerálható" - ezzel indokolja módosító indítványát Kocsis Máté, a Fidesz hajléktalanügyi referense. Kocsis Máté azt javasolja, hogy egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék azt, aki egy másik embert megaláz annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva.

A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés lenne, ha az elkövető ellenszolgáltatást ad vagy ígér, illetve a megalázott emberről felvételt készít vagy ilyen felvételt hozzáférhetővé tesz a nagy nyilvánosság számára.

Kocsis Máté indoklásában azt írja, hogy "a sajtóban és a médiában egyre gyakrabban jelennek meg hírek kiszolgáltatott emberek különféle formában végrehajtott bántalmazásáról, megalázásáról. Egyes elkövetők attól sem riadnak vissza, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő embertársaikat újkori rabszolgaként tartsák, velük alantas munkát - úgynevezett csicskáztatást - végeztessenek" - írja a fideszes képviselő, aki Józsefváros polgármestere, illetve a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke is.

Kocsis Máté azt írja, hogy a módosító javaslat célja, hogy "ezeket a helyzeteket kezelje és hatékony eszközt biztosítson az állam számára többek között a hajléktalanok vagy szociálisan súlyosan hátrányos helyzetben lévő más személyek védelmében".

A politikus módosító indítványa ahhoz a büntető tárgyú törvények módosítását kezdeményező kormányjavaslathoz érkezett, amely azt tartalmazza: a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a terhességük 6. hónapját elérő nők kivételével minden szabadságvesztését töltő elítéltnek dolgoznia kell a jövőben. A tervezet megtiltaná, hogy a jogerősen elítéltek pénzt kapjanak a médiának adott nyilatkozataikért.