A KDNP-nél reklamál egy zsidó világszervezet a magyar egyházi törvény miatt

Vágólapra másolva!
Az egyik legjelentősebb zsidó világszervezetének elnöke szerint híveik "másodrendű polgároknak" érezhetik magukat, mert a nyáron elfogadott magyar egyházi törvény szerint a Szim Salom és Bét Orim közösség nem kapta meg az egyházi státuszt.
Vágólapra másolva!

Magyar politikusoknál jár közben a Progresszív Zsidó Világközösség elnöke, Stephen Fuchs rabbi azért, hogy a január 1-jén hatályba lépő egyházi törvény a szervezethez tartozó reformzsidó hitközségeket is ismerje el egyháznak - közölte a világközösség szerdán. A világszervezet vezetői a közlemény szerint találkoznak a KDNP parlamenti frakciójának tagjaival, Fónagy János államtitkárral, a Fidesz budapesti elnökével, valamint a magyarországi zsidó hitközségek és a keresztény egyházak képviselőivel is.

Stephen Fuchs, a világ egyik legnagyobb, 1200 közösséget és 1,8 millió tagot tömörítő zsidó vallási szervezetének vezetője azért tárgyal szerdán Magyarországon politikai és egyházi vezetőkkel, hogy "a szervezethez tartozó magyar Szim Salom és Bét Orim hitközségek érdekében közbenjárjon az azokat hátrányosan érintő új egyházi törvény kapcsán" - olvasható a közleményben. A közlemény úgy fogalmaz: "Magyarországon több, évtizedes vagy évszázados hagyományokkal rendelkező vallási közösség került nehéz helyzetbe, mivel nem kapta meg az egyházi státuszt, és ezzel nemcsak intézményeik válnak finanszírozhatatlanná, hanem híveik is másodrendű polgároknak érezhetik magukat".

Az Országgyűlés júliusban fogadta el az új egyházi törvényt, amely tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismer el. Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára egy szeptemberi konferencián azt mondta, hogy még bővülni fog az elismert egyházak listája.