Pénz helyett levelet kaptak a Pest megyei nevelőszülők

Vágólapra másolva!
Bár augusztus végére rendezték a korábbi tartozásokat, októberben ismét nem kapták meg a nekik járó összeget a Pest megyei nevelőszülők. Az állami gondozott gyerekeket nevelő szülőknek csak egy levelet mutattak, amelyben a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta őket a csúszásról. A megyei intézményeket januártól az állam veszi át, de a hátralévő két hónap még biztosan nehéz lesz.
Vágólapra másolva!

Nevelési díj és ellátmány helyett levelet kaptak azok a Pest megyei nevelőszülők, akik augusztus végén egyszer már tüntettek, hogy megkapják az általuk nevelt állami gondozott gyerekeknek járó összeget (havonta gyermekenként 15 ezer forint nevelési díj, illetve 42 ezer forint ellátmány). A pénznek október 15-én kellett volna megérkeznie, ehelyett azonban csak egy levelet mutattak nekik a nevelőszülői hálózat tanácsadói.

Az [origo] birtokába került, október 24-én kelt levélben Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés fideszes elnöke arról tájékoztatta a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szolgálat és Intézményei (PM TEGYESZI) megbízott igazgatóját, hogy a megyei önkormányzat nem tudja az erről szóló kormányrendeletben meghatározott időben kifizetni az október hónapra esedékes ellátást.

"A Hivatal megtesz mindent annak érdekében, hogy a PM TEGYESZI Nevelőszülői Hálózatában a lehető leghamarabb rendezni tudja a díjak kifizetését" - írta Szűcs, aki azt ígérte: várhatóan november első hetében kifizetik a pénzt. A közgyűlés elnöke arra kérte az igazgatót, a tanácsadókon keresztül tolmácsolja elismerését a nevelőszülőknek, amiért mindent megtesznek a náluk elhelyezett gyerekek "életszínvonalának zavartalan fenntartása érdekében".

Forrás: Pest Megye Közgyűlése

A csőd szélére került Pest megyei önkormányzat tavaly nyár óta folyamatosan késett a nevelőszülők pénzének kifizetésével (erről korábbi cikkünkben olvashat). Idén augusztusban a nevelőszülők egy része a megyeházán tüntetett az akkor esetenként már százezres nagyságrendűre nőtt tartozás rendezéséért. Akkor azt az ígéretet kapták, hogy az Államkincstár segítségével az önkormányzat napokon belül kifizeti a pénzt.

Az [origo]-nak egy névtelenséget kérő nevelőszülő azt mondta: augusztus végén megkapták ugyan a korábbi hónapok elmaradásait, de a szeptemberi nevelési díj és ellátmány már ismét két részletben érkezett, a nagyobbik része több mint kéthetes csúszással, október 3-án. Az októberben esedékes összeg helyett viszont már csak a közgyűlés elnökének idézett levele érkezett meg a nevelőszülőkhöz.

Augusztusban úgy sikerült kifizetni a tartozásokat, hogy az Államkincstár előre odaadta az illetékbevételekből a megyének járó pénzt - mondta az [origo]-nak Ambrus András a megyei önkormányzat szóvivője, aki szintén azt ígérte: november első hetében rendezik az októberi nevelési díjat és ellátmányt. A megyei önkormányzatok intézményei hamarosan - 2012. január 1-től - az állam fenntartásába kerülnek, Ambrus szerint ezzel megoldódnak a pénzügyi nehézségek.

Pest megye összes adóssága 2010. december 31-én meghaladta a 15 milliárd forintot, amibe viszont még nem számolták bele a svájci frank erősödése által okozott többletkiadást. A bankok javára a hitelek fedezeteként több önkormányzati ingatlanra, köztük iskolákra is jelzálogot jegyeztek be. Az önkormányzat nem csak a nevelőszülőknek tartozik: több iskolában is kikapcsolták a gázt, és csak az után kapcsolták vissza, hogy a kormány garanciát vállalt a fizetésre.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szűcs Lajos október 3-án jelentette be, hogy január 1-től az állam veszi át a megyei önkormányzatok intézményeit, és átvállalja az adósságot is. Az erről szóló törvényt már benyújtották a parlamentnek. A javaslat azonban nem rendezi az évből még hátra lévő két hónap gazdálkodását. Korábban az Államkincstár összesen 480 millió forint visszatérítendő támogatással segítette ki a Pest megyei önkormányzatot, de többet már nem finanszíroz - mondta az [origo] érdeklődésére Ambrus András.