Problémás embereit küldi Orbán a végekre

Orbán Viktor beszédet mond a parlament plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
"Menni kell" - információink szerint ennyivel indokolta Orbán Viktor a kormányülésen, hogy miért kezdenek kommunikációs országjárásba a jövő héten miniszterek és államtitkárok. A kormányzati vezetők december közepéig turnéznak, azokról a témákról kell elmondaniuk a kormány üzenetét, ahol a miniszterelnök szerint át tudott jönni az ellenzék véleménye.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor belügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Réthelyi Miklós erőforrás miniszternek kell az [origo] információi szerint a legintenzívebben részt vennie abban a kommunikációs országjárásban, amely a miniszterelnök kérésére várhatóan a jövő héten indul kormánytagok részvételével.

A roadshow ötlete kormányzati forrásból származó információink szerint csak részben köthető a kormány utóbbi hónapokban bekövetkezett népszerűségvesztéséhez. Szerepet játszott benne az is, hogy Orbán Viktor megítélése szerint a tárcavezetők nem voltak elég aktívak a kormányzati lépések közvetítésében.

A megkezdett strukturális átalakítások a miniszterelnök szerint megkívánják, hogy az intézkedések okát és üzenetét a kormánytagok "elvigyék a végekre" - idézte a kormányfőt egy, a kezdeményezést ismerő kormánypárti politikus. Az országjárástól nemcsak a kormány megítélésének javulását, de a Fidesztől elpártolt vagy elbizonytalanodott szavazók visszaszerzését is várja a miniszterelnök a forrás szerint.

Orbán Viktor nagyjából a fenti indokkal - a választóknak szóló üzenetek hatékonyabb célba juttatásával - magyarázta szeptemberben a kormánypárti frakcióknak a kormányzati kommunikáció átalakítását is, kiemelve, hogy a korábbinál jobban, hatékonyabban kell szerinte elmagyarázni a választóknak, hogy mi miért történik. Akkor néhány kormánytag előtt Orbán azt is megjegyezte, hogy azért választotta Giró-Szász Andrást kormányszóvivőnek, mert saját szóvivőjével, a szerinte "keményen" kommunikáló Szijjártó Péterrel szemben ő "puhábban" el tudja magyarázni a lépéseket, miért kell vagy miért jó egy adott kormányzati intézkedés.

Átjött az ellenzék véleménye

A kormányzati turnézást két hete felvető Orbán Viktor szerint a legtöbb "magyaráznivalója" az említett három miniszternek van, illetve lenne az országjárás során. Matolcsy Györgynek a pénztárcákat terhelő gazdasági intézkedések, Réthelyi Miklósnak pedig az oktatási és egészségügyi rendszerben megkezdett strukturális reformok elfogadtatásában kell aktívnak lennie, míg Pintér Sándornak a közbiztonsággal és a közmunkaprogramokkal kapcsolatos kormányzati lépéseket kell magyaráznia.

Nemcsak azért választották ezeket a minisztereket információink szerint, mert az utóbbi hónapokban ezekről a területekről volt a legtöbbször szó, hanem azért is, mert Orbán úgy ítélte meg, hogy ezekben a témákban tudott "átjönni az ellenzék véleménye". Az országjárásról szó esett a szerdai kormányülésen is, ott azonban a miniszterelnök már nem indokolta a döntést, csak közölte, hogy "menni kell" - mondta egy, az ülés részleteit ismerő forrás az [origo]-nak.

Csatasorban az államtitkárok

A turné koordinálásával több forrásból is megerősített információink szerint a kormányszóvivőt bízta meg a miniszterelnök, Giró-Szász András azonban munkatársán keresztül az [origo]-nak és egy csütörtöki sajtótájékoztatón pedig más újságíróknak is tagadta, hogy szerepe lenne a programsorozatban. "A kormányszóvivő semmilyen pártpolitikai ügyben nem vesz részt, ezért erről a Fidesz prominenseit kell megkérdezni" - mondta Giró-Szász András.

A roadshow menetrendjét információink szerint Kósa Lajosnak, a Fidesz alelnökének és Kubatov Gábor pártigazgatónak kell összeállítania péntekre. Nekik kell meghatározniuk, hogy melyik kormánytag mikor melyik településekre menjen el, milyen jellegű rendezvényeket tartson, és nagyjából milyen célközönségnek.

A várhatóan december közepéig tartó országjárásban államtitkároknak is részt kell majd venniük. Közülük pedig nemcsak - az egyik kormányzati forrás megfogalmazása szerint - "viharos változásokat képviselőknek", mint Hoffmann Rózsa oktatási vagy Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak, hanem a parlamenti államtitkárok mindegyikének, illetve a kormányzati kommunikációért felelős Kovács Zoltánnak is.

A Szonda Ipsos kormánypártok népszerűségét vizsgáló szeptember végi közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP egy hónap alatt három százalékpontot veszített népszerűségéből, így a biztos pártválasztók körében szeptemberben a szavazótábora 50 százalékról 47 százalékra csökkent. A Tárki ezer fő megkérdezésén alapuló, szeptember 15-20. között készült kutatása azt mutatta, hogy a két párt szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a júliusi 30 százalékról szeptemberre 24-re csökkent.