Elítélte a bíróság a kukázásra buzdító szociális munkást

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta és három évre próbára bocsátotta a bíróság azt a szociális munkást, aki kukázásra szólított fel egy tüntetésen, amelyen a józsefvárosi guberálási tilalom ellen tiltakoztak. A bíró megjegyezte, hogy minden elismerése a szociális munkásoké, és a jogszabályokat is bárki nyíltan bírálhatja, de a törvényeket be kell tartani.
Vágólapra másolva!

Hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt ítélt el a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken egy szociális munkást, aki egy a józsefvárosi önkormányzat tiltó rendelete elleni márciusi demonstráción arra biztatta társait, hogy a performance részeként kukázzanak.

A rendőrök több demonstrálót szabálysértés elkövetése miatt előállítottak, a kukázásra felhívó fiatalember, Ferencz Norbert ellen pedig vádat emelt az ügyészség. Ennek alapján néhány órás tárgyalást követően a PKKB pénteken első fokon, nem jogerősen kimondta a vádlott bűnösségét, és három év próbára bocsátotta.

Forrás: MTI/Beliczay László
Ferencz Norbert a péntek reggeli demonstráción

A bíró szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy minden elismerése a szociális munkásoké, a vádlottat nyilvánvalóan nem rossz szándék, hanem a hajléktalanok melletti kiállás vezette, a rossznak tartott jogszabályokat pedig bárki nyilvánosan is bírálhatja, ám amíg ezek érvényben vannak, azokat mindenkinek be kell tartania.

A vádlott az Új Szemlélet nevű csoport tagja, amely a pénteki tárgyalás reggelére demonstrációt hirdetett meg a bíróság elé "Magyarországon a szociális munka uszítás?" címmel. A vád szerint a férfi az Új Szemlélet egyik rendezvényén hangosbeszélőn keresztül kukázásra biztatta a résztvevőket. A demonstrációt az ellen hirdették meg, hogy Józsefváros önkormányzata ez év elején rendeletben megtiltotta a kukázást a kerületben.