Magyarország csatlakozott egy szervtranszplantációt segítő szervezethez

Vágólapra másolva!
A jövő év elejétől a szervezethez tartozó hét országból kaphatnak a magyar betegek szerveket, cserébe Magyarország átadja a hazai várólistákon lévők számára alkalmatlan szívet, májat és vesét.
Vágólapra másolva!

Két lépésben csatlakozik Magyarország a jelenleg hét ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia) szervtranszplantációját segítő szervezethez, az Eurotransplanthoz - írja a pénteki Népszabadság.

A csatlakozásnak köszönhetően a szervezethez tartozó valamennyi országból kaphatnak a magyar betegek szerveket, cserébe Magyarország átadja a hazai várólistákon lévők számára alkalmatlan szívet, májat, vesét a más országokban szervátültetésre váróknak.

Első körben, 2012 januárjától az életmentő beavatkozásra várók, a gyerekek és az úgynevezett hiperimmunizált - szervezetükben ellenanyagot termelő - vesebetegek kerülnének a nemzetközi várólistára. A várólistára kerülésért a lap szerint betegenként 450 eurót kell fizetnie Magyarországnak, és minden egyes kapott szervet, amint találnak vércsoportazonos donort Magyarországon, vissza kell adnia. Magyarország 2013-tól válhat teljes jogú taggá.