Megtiltaná a képviselők frakcióból való kiválását Kövér

Vágólapra másolva!
Kövér László házelnök megtiltaná a képviselőknek a frakcióból való kiválást, az LMP-t és a Jobbikot pedig komolytalannak tartja. Kövér a Hír TV műsorában azt mondta, nem kellene sokat foglalkozni azzal, hogy mi van Európában és Strasbourgban.
Vágólapra másolva!

Kövér László házelnök nem tartja méltányolhatónak, ha a képviselőcsoportokból kilépők más politikai irányba akarnak menni, mint amire felhatalmazást kaptak választóiktól. A fideszes politikus a Hír TV Péntek 8 című műsorának nyilatkozott. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció frakcióalakítási szándékáról nem mondott véleményt azért, hogy elkerülje az alkotmányügyi bizottság döntésének befolyásolását, amelyet ő kért fel arra, hogy véleményezze Gyurcsányék frakcióalapítási szándékát. A képviselők kiválásáról és új frakcióba lépésükről viszont azt mondta, hogy "ha tiszta helyzetet akarnánk teremteni, akkor ezt Magyarországon meg kellene tiltani". Szerinte a Ház működését törvényi szinten kellene szabályozni, és a házszabály minden elemét felül kellene vizsgálni.

"Nem kellene sokat foglalkoznunk azzal, hogy mi van Európában és Strasbourgban" - mondta Kövér a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságnak a vörös csillag viselésével kapcsolatban hozott engedélyező ítéletével kapcsolatban. "Strasbourgban néhány idióta, fogalma sem lévén arról, hogy az országban mi zajlott 50 éven keresztül (...) úgy gondolja, hogy a szabadságjoghoz tartozik, hogy valaki a vörös csillaggal demonstráljon" - tette hozzá a politikus.

Az Európában az elmúlt években zajló gazdasági és politikai változásokról azt mondta, hogy a demokráciák kezdik hitelüket veszíteni, "mindenféle idióta pártok lépnek fel és szereznek akár mandátumot is". Kövér ezzel a 2010-es választásokon induló Kétfarkú Kutya Párthoz hasonló jelenségekre utalt. "Az LMP-t és a Jobbikot nem sokkal tartom komolyabb pártnak, mint a Kétfarkú Kutya Pártot. Semmit nem mutattak másfél év alatt, ami alapján azt kellene gondolnom, hogy őrájuk lehetne bízni az ország sorsát" - tette hozzá a házelnök.

Kövér László hibának nevezte, hogy az '56-os forradalom leverése és a negyvenévi szocializmus ideje alatt elkövetett bűnök a rendszerváltozás után következmények nélkül maradtak. Szerinte ebben a tekintetben mindenki felelős, aki 1990-ben bekerült a parlamentbe. "A forradalmat nem követte a forradalom lezárása, ezt a november 4-ei beavatkozás elrekesztette, és ezek a feszültségek lappangtak 1990-ig" - mondta.