Késve, de megkapták pénzüket a Pest megyei nevelőszülők

Vágólapra másolva!
A Pest megyei önkormányzat közölte, hogy megkapták a nevelőszülők a nekik járó támogatást, amelyet októberben hiába vártak. Az önkormányzat elismerte, hogy késésben voltak, de a szóvivő szerint az "a csoda", hogy a súlyos anyagi nehézségek ellenére egyáltalán fizetni tudnak.
Vágólapra másolva!

Átutalta pénteken a Pest megyei önkormányzat a nevelőszülők elmaradt októberi ellátmányát és nevelési díját, valamint a novemberben esedékes nevelési díjat is - közölte a megyeháza sajtófőnöke, Ambrus András az MTI-vel. Az [origo] szerdán számolt be arról, hogy a nyári csúszások után októberben ismét nem kapták meg a nekik járó összeget a Pest megyei nevelőszülők. Az állami gondozott gyerekeket nevelő szülőknek csak egy levelet mutattak, amelyben a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta őket a csúszásról.

Ambrus az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a megye ismert pénzügyi nehézségei (erről részletek ebben a cikkben) miatt valóban akadozik az utóbbi hónapokban a térségben dolgozó nevelőszülők járandóságának kifizetése, és októberben egyáltalán nem jutottak hozzá.

"A hivatal mindent megtesz"

Az [origo] birtokába került, október 24-én kelt levélben Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés fideszes elnöke arról tájékoztatta a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szolgálat és Intézményei (PM TEGYESZI) megbízott igazgatóját, hogy a megyei önkormányzat nem tudja az erről szóló kormányrendeletben meghatározott időben kifizetni az októberre esedékes ellátást.

"A hivatal megtesz mindent annak érdekében, hogy a PM TEGYESZI Nevelőszülői Hálózatában a lehető leghamarabb rendezni tudja a díjak kifizetését" - írta Szűcs, aki azt ígérte: várhatóan november első hetében kifizetik a pénzt. A közgyűlés elnöke arra kérte az igazgatót, a tanácsadókon keresztül tolmácsolja elismerését a nevelőszülőknek, amiért mindent megtesznek a náluk elhelyezett gyerekek "életszínvonalának zavartalan fenntartása érdekében".

Ambrus András sajtófőnök az MTI érdeklődésére pénteken azt mondta: "központi forrásból" megérkezett a várva várt összeg a megyeháza számlájára, a pénzt azonnal továbbutalták a TEGYESZI-nek. A nevelőszülők így nemcsak az elmaradt, októberi nevelési díjat és ellátmányt (gyermekenként 15, illetve 42 ezer forintot), hanem a novemberi nevelési díjat is megkapják. Hozzátette: a nevelőszülők díjazásáról december végéig mindenképpen gondoskodnak.

A 700 milliós lyuk

A sajtófőnök szerint az a csoda, hogy eddig is tudtak valahogyan utalni, ugyanis a hálózat fenntartása éves szinten mintegy 2 milliárd forintba kerül, de ebből az állami normatíva csak 1,3 milliárdot tesz ki. A 700 milliós lyuk betömése szinte megoldhatatlan feladatot ró az önkormányzatra, tekintettel a megye más területeken felhalmozódott tetemes adósságára - tette hozzá.

December végéig a megyeháza kénytelen úgy csoportosítgatni az épp a számláján lévő pénzt, hogy a legégetőbb fizetnivalót utalhassák - mondta Ambrus András, aki szerint "ki kell bírni valahogyan januárig, amikor az állam átveszi az önkormányzati fenntartású intézményeket".
Pest megye összes adóssága 2010. december 31-én meghaladta a 15 milliárd forintot, amelybe viszont még nem számolták bele a svájci frank erősödése által okozott többletkiadást. A bankok javára a hitelek fedezeteként több önkormányzati ingatlanra, köztük iskolákra is jelzálogot jegyeztek be. Az önkormányzat nem csak a nevelőszülőknek tartozik: több iskolában is kikapcsolták a gázt, és csak az után kapcsolták vissza, hogy a kormány garanciát vállalt a fizetésre.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szűcs Lajos október 3-án jelentette be, hogy január 1-től az állam veszi át a megyei önkormányzatok intézményeit, és átvállalja az adósságot is. Az erről szóló törvényt már benyújtották a parlamentnek. A javaslat azonban nem rendezi az idei évből még hátra lévő két hónap gazdálkodását.