Fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

Vágólapra másolva!
A szombaton tapasztalt javulás ellenére is indokoltnak tartja a szmogriadó tájékoztatási fokozatának a fenntartását a főpolgármesteri hivatal. A szálló por mennyisége a levegőben szerda óta meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, pénteken pedig tévedésből a riasztási fokozatot is elrendelték.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai folyamatokban tapasztalható javulás ellenére továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása - közölte a főpolgármesteri hivatal. Budapesten szerdától van érvényben a tájékoztatási fokozat. A légszennyezést mérő műszerek adatai alapján a szálló por szintje a tegnapi javulás ellenére két fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és minden mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket.

A közlemény az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva közölte, hogy vasárnap napos idő várható, csapadék nem valószínű, a légmozgás a nappali órákban délkeleti irányból ismételten megélénkülhet, a légszennyezettség pedig a tájékoztatási határérték körül alakul.

A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban adott ki közleményt arról, hogy péntektől él a szmogriadó, napközben azonban ezt módosították, és a korábbi bejelentéshez képest nem pénteken, hanem csak szombat reggel hat órakor lépett volna életbe a szmogriadó riasztási fokozata. Tarlós István főpolgármester azonban még a hatálybalépés előtt megszüntette a szmogriadó riasztási fokozatát, így csak a tájékoztatási fokozat maradt érvényben.

A rendőrség azonban már pénteken elkezdte az autósok ellenőrzését és büntetését. A BRFK szombaton közölte, hogy levélben értesíti a 32 autóst, akit a tévesen elrendelt szmogriadó miatt bírságoltak meg a rendőrök pénteken. A kirótt helyszíni bírságot nem kell befizetniük.

A mérési eredmények és az előrejelzés alapján továbbra is érvényben van a főváros közigazgatási területén az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma. Tarlós István főpolgármester ismételten azt kéri a lakosságtól, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművekét), inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.