Katonai géppel hozzák haza az egyiptomi buszbaleset halottait

Hurghada, egyiptom, buszbaleset, 11 turista meghalt egy közlekedési balesetben
Vágólapra másolva!
Akár már kedden hazaszállíthatják a vasárnap esti egyiptomi buszbaleset könnyebb sérültjeit. A magyar csoportból 150-en visszajöttek Budapestre, a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem érkezett haza. A Külügyminisztérium hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondták: a helyszínre utazik több orvos és két közlekedésbiztonsági szakember. A baleset pontos okairól egyelőre nem közöltek információkat, ahogy fogalmaztak: vagy műszaki hiba, vagy gyorshajtás, vagy a kettő együtt okozta a szerencsétlenséget. Orbán Viktor utasította a honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul "hozzák haza" a honvédség egyik repülőgépével a buszbaleset áldozatainak holttesteit.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul "hozzák haza" a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozatainak holttesteit - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Hétfőn késő este a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt közölte, hogy a honvédség két AN-26-os szállítógépe hozza haza a holttesteket. A közlemény szerint a gépek felkészültek arra, hogy elinduljanak Kairóba. Erre az azonosítási és a hatósági eljárás lezárulását követően - a hét második felében - kerülhet sor.

A kormányfő utasította Martonyi János külügyminisztert is, hogy szervezze meg a sérültek folyamatos és zökkenőmentes Magyarországra szállítását. Eszerint a Külügyminisztérium egyeztet az utazási irodával, valamint a biztosítóval, és tőlük azt a tájékoztatást kapták, hogy az utazási iroda folyamatosan közlekedtet repülőjáratokat Hurghada és Budapest között, ezért a sérültek ezen az úton juthatnak majd Magyarországra, amint szállítható állapotban lesznek.

A vasárnapi egyiptomi buszbaleset négy sérültje - egy férfi és három gyerek - van nagyon súlyos állapotban. Őket a baleset helyszínéről Kairóba szállították, több órába telt, amíg annyira tudták stabilizálni az állapotukat, hogy hozzáláthassanak a műtéthez - mondta Kveck Péter kairói magyar nagykövet. A 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van, azonban mindegyikük tud kommunikálni. Két sérültet az intenzív osztályon ápolnak. Az MTI információi szerint két további sérültet a hétfőn szállítanak át Kairóba. A Hurghadán ápolt sérülteket pedig a General Hospitalból a Nile Hospital nevű kórházba vitték, amely ugyancsak a városban található.

A vasárnapi tragikus egyiptomi buszbaleset könnyebb sérültjeit akár már kedden hazaszállíthatják - közölte Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója. Göndöcs beszélt a sérültek biztosítótársaságával, és arról tájékoztatták, hogy ők is küldenek segítséget a sérültek ellátása és hazaszállítása érdekében. Emellett a nagykövettel és a konzullal is egyeztetett, és megkapta azokat az anyagokat, amelyek minden információt tartalmaznak a sérültekről.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára a minisztérium hétfő délutáni sajtótájékoztatóján hivatalosan is megerősítette, hogy 11 halottja és 29 sérültje van a buszbalesetnek. Kedden a helyszínre utazik egy pszichológus, hogy segítsen az áldozatoknak a baleset feldolgozásában, egy mentőorvos, egy gyermek-traumatológus, és két közlekedésbiztonsági szakember, utóbbiak a baleset körülményeinek vizsgálatában vesznek majd részt.

A 11 halott közül 3 személy azonosítása fejeződött be - mondta Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyiptomi hatóságokkal tökéletes az együttműködés. Az egyiptomi külügyminiszter felhívta Martonyi Jánost, hogy részvétét nyilvánítsa. "Arról is biztosította a magyar külügyminisztert, hogy az egyiptomi kormány továbbra is minden segítséget megad a magyar sebesülteknek és hozzátartozóiknak" - mondta az államtitkár. A baleset okáról a külügyi tárcának egyelőre nincsenek biztos információi, ahogy fogalmaztak: műszaki hiba vagy gyorshajtás, esetleg mindkettő egyszerre vezethetett a szerencsétlenséghez.

Bába Iván közölte, az egyiptomi hatóságokkal kitűnő az együttműködés,az egyiptomi külügyminiszter telefonon hívta fel magyar kollégáját, Martonyi Jánost, hogy részvétét nyilvánítsa,és így tett Egyiptom budapesti nagykövete is. Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese közölte, hogy a külügy vasárnap este 19 óra 15 perckor kapta az értesítést a balesetről, és azonnal a repülőtérre siettek, hogy tájékoztassák az ott várakozó hozzátartozókat. Egy konzul már úton van Egyiptomba, hogy segítsen az ügyintézésben. A sérültek esetleges hazaszállításáról azt mondta, ez orvosi kérdés, és erről nem tud tájékoztatást adni.

A buszbaleset 29 magyar sérültjéről két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni. Háromnegyed kilenc óta él a 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonal, amelyeken a hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy feltételezett hozzátartozójuk van-e az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter. Précsényi hétfő délután azt mondta, már minden érintett hozzátartozója jelentkezett.

Értesüléseink szerint a kevésbé súlyos sérültek közül 19-et látnak el Hurghadában, hatot pedig El Gounában. A halottak azonosítása még folyik. A Youm7 egyiptomi internetes oldal angol nyelvű beszámolója szerint a holttestek a hurghadai kórházban maradnak egészen addig, amíg az egyiptomi hatóságok egyeztetnek a hazaszállításukról a kairói magyar nagykövetséggel. Az egyiptomi internetes oldal orvosi forrásokra úgy tudja, a halottak között van két gyerek, valamint a busz sofőrje.

A Youm7 úgy tudja, a magyar turistákat az Eastmar Travel buszaival szállították. Az egyiptomi cég honlapján azt írja, hogy a légkondicionált, jól karban tartott buszaik biztonsági övvel vannak ellátva. A cég nemcsak reptéri transzferekkel, hanem kirándulások szervezésével is foglalkozik több egyiptomi városba.

A helyiek szerint nagyon fáradt volt a magyar turistákat szállító busz sofőrje - tudta meg az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó munkatársa. A sofőr egy kairói út után vitte a reptérre a turistákat. Az MTI Hírcentrum tudósítója arról számolt be, hogy az összetört autóbusz még mindig a baleset helyszínén van, a roncsot nem őrzik. Mintegy húsz perc alatt értek a baleset helyszínére a mentők és a tűzoltók - mondta egy magyar szemtanú hétfőn a Magyar Televízió esti Híradójában. Maitz Gábor, az MTVA gyártásvezetője, aki szintén azzal a magyar csoporttal volt nyaralni, akik egy részével a baleset történt, elmondta: a repülőtér felé tartottak, amikor meglátták a busz roncsait, s azonnal menteni kezdték az embereket. "Nagyon nehéz helyzetben voltunk, nem tudtuk eldönteni, hogy mi a jobb, hogy ha hozzányúlunk valakihez, megmozdítjuk, vagy hogy ha nem" - mondta, hozzátéve, hogy még morfiumot is próbáltak szerezni, ezért más buszokat állítottak meg.

A busz totálkárosra tört, a bal oldalán - amelyre borult - az összes ablak kitört, a csomagtartó ajtói közül is több kiszakadt a helyéről. A szélvédő és a hátsó ablak is kitört, s bár a busz jobb oldala viszonylag épen maradt, láthatóan azon is több ablakot kitörtek. A busz környékén számos személyes tárgy maradt, utazási papírok, párna, ruhadarabok, ásványvizes palackok. A busz környékén rengeteg az üvegtörmelék, a várostól távolabbi, a repülőtértől mintegy öt kilométer távolságra levő útszakaszon a törmelékektől kordonnal igyekeznek megvédeni a közlekedőket.

A busz bal oldalán, amelyen gyakorlatilag nem maradt ép elem, vérfoltok láthatók. A busz mellett néhány helybeli tartózkodott, de az MTI munkatársai nem tapasztalták, hogy a roncsot őriznék. A balesetről a helybeliek is értesültek, az MTI munkatársának ismeretlen taxisok fejezték ki sajnálatukat a történtek miatt.

Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra a magyar turistacsoportból, de egyes információk szerint a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EsQC7cVtw9bEqOqg

Egy évekig telepített idegenvezetőként Egyiptomban dolgozó nő az [origo]-nak azt mondta, ilyen súlyos turistabalesetről még nem hallott. A vasárnapi baleset híre érezhetően megrázta. Megrendülve beszélt arról, hogy mindez velük is megtörténhetett volna. Szerinte nem lehet Egyiptomot hibáztatni a történtekért, és különösen felháborította, hogy internetes bejegyzésekben a helyieket támadták a baleset miatt. Azt mondta, a kairói közlekedésből adódóan gyakoriak a kisebb balesetek a fővárosban, és mint mindenütt, ott is vannak gyorshajtók és felelőtlen sofőrök, és esetenként a rendőrök sem büntetnek következetesen a közúti kihágásokért. Hozzátette ugyanakkor, a baleset vélhetően azon az új építésű úton történt, amellyel a hurghadai nyaralóhelyeket kötötték össze közvetlenül a repülőtérrel, hogy a turistáknak ne kelljen keresztülmenniük az egész városon. A magyar turistákat utaztató Best Reisen vezetője, Zám Tibor az [origo]-nak elmondta, a buszoknak egy alig húszperces utat kellett megtenniük a repülőtérig.

Decemberben egyébként nyolc amerikai turista halt meg buszbalesetben az ország déli részén fekvő Asszuán környékén. Az országban évente átlagosan hatezren halnak meg közúti balesetben.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
Az utasok egy része hétfő hajnalban érkezett vissza Budapestre. Kattintson a képre a további felvételekért!

Az utasok legtöbbje búvárkodni utazott Egyiptomba - erősítette meg Zám Tibor. Egyiptom és a Vörös-tenger népszerű célpont a magyar búvárok körében. "El vagyunk kényeztetve, viszonylag közel van, és jó áron, ráadásul a világ egyik legszebb merülőhelye" - mondta Sopronyi Richárd, a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke. Az október-november egyébként főszezonnak számít a Vörös-tengernél a búvárok körében.

A Best Reisen a legtöbb hozzátartozóval már felvette a kapcsolatot, voltak, akik maguk jelentkeztek, másokat az utazási iroda keresett meg - mondta az [origo]-nak Zám Tibor irodavezető. A hozzátartozók megdöbbenten értesültek a hírről, és kétségbeesetten próbálják elérni a sebesülteket. Négy sérültet már kiengedtek a kórházból, ők visszamehettek a szállodába, de továbbra is orvosi megfigyelés alatt tartják őket. A balesetet szenvedett busz utasainak csomagjai, bőröndjei jelenleg a rendőrségen vannak. A sérültek akkor indulhatnak haza, ha ezt az orvosok is jóváhagyják.

Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, ennek időpontja egyelőre kérdéses.

Forrás: MTI/EPA
A buszbaleset helyszíne Hurghada közelében

Azoknál az eseteknél, ahol a hazautazás vagy hazaszállítás rövid időn belül nem megoldható, az utazási iroda közreműködik a hozzátartozók kiutazásában - áll a Best Reisen közleményében. A cég tulajdonos-ügyvezetője még hétfőn Egyiptomba utazik. Az utazási iroda a közleményben és a Facebookon is részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival.

Az áldozatok egyike az az EUB Európai Utazási Biztosítónál volt biztosítva. A biztosítónak már sikerült kapcsolatba lépnie a hozzátartozókkal, tudtuk meg Molnár László vezérigazgató-helyettestől, aki azonban a holttest hazaszállításának időpontjáról még nem tudott nyilatkozni. A biztosító segítségnyújtó partnere, a Europ Assistance képviselője a helyszínen tartózkodik - tette hozzá Molnár László.

A QBE biztosító szervezi a közeli hozzátartozók kiutazását azokhoz a sérültekhez, akik állapotuk miatt a közeli napokban még nem utazhatnak vagy nem szállíthatók haza Egyiptomból - közölte hétfőn a biztosító magyarországi fióktelepe. Amennyiben kiskorú gyermek maradna magára Egyiptomban, hazajutását egy itthoni hozzátartozója kiutaztatásával biztosítja a cég.

Az Uniqua biztosító hétfő esti közleményében azt írta: a biztosítótársaság szakemberei már a helyszínre érkeztek és mindent megtesznek a sérültek kiemelt kórházi ellátásáért, illetve megkezdték a szállítható állapotban lévő emberek hazaszállításának előkészületeit. Az Uniqua és a Europ Assistance közösen kedden hajnalban elindítja speciális mentőrepülőgépét, amely kedden hazahozza a sérülteket.

Az utazási iroda telepített idegenvezetői továbbra is a sérültekkel vannak, és leginkább a tolmácsolásban tudnak segíteni, illetve abban, hogy a turisták felvegyék a kapcsolatot a biztosítókkal. A Best Reisen egyeztet arról, hogy a hurghadai balesetben érintettek közül kinek melyik társaságnál van megkötve az utasbiztosítása - közölte az MTI-vel Zám Tibor. Egy-két utasról még mindig nem tudják, hol kötött biztosítást, de az orvosi ellátást ők is mindenképpen megkapják.

Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja - erősítette meg Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere hétfőn az MTI információját. A segítségnyújtási szolgáltatójuk, a Europ Assistance a helyszínre utazott, és velük egyeztetve mindent megtesznek a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - tette hozzá.

A QBE Atlasz Biztosítónál a jelenlegi állás szerint négyen kötöttek biztosítást a balesetben érintettek közül, délutánra már több információjuk lesz a biztosítottak számáról - közölte Dénes Attila, a társaság vezérigazgatója.

Forrás: MTI/EPA
Az egyik magyar sérültet látják el a kórházban

Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője elmondta, az irodájuk segíteni tud a hozzátartozók soron kívüli kiutaztatásában, akár a mai napon is.

Vasárnap este szenvedett közúti balesetet egy magyar turistákat szállító busz Hurghadában. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott a szállodáktól a repülőtérre, amikor az egyik busz egyelőre ismeretlen okból felborult. Értesüléseink szerint az egyiptomi hatóságok úgy vélik, hogy gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt vezethetett a balesethez. Az [origo] egy szemtanútól úgy értesült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a busz nem ütközött teherautóval.

Az Országgyűlés hétfői ülésének elején egyperces néma felállással emlékeztek meg a képviselők az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól. Kövér László házelnök az áldozatok hozzátartozóinak részvétét és együttérzését fejezte ki, a sérülteknek pedig mihamarabbi gyógyulást kívánt az egész Országgyűlés nevében. Az egyiptomi miniszterelnök, Esszam Saraf hétfő délután részvétét fejezte ki a kairói magyar nagykövetnek - írja a Youm7 .